latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:27 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

U Laktašima Nacionalni festival "Rakije Srpske"; Dodik: Podrška proizvođačima (FOTO)

Prvi nacionalni festival domaćih rakija "Rakije Srpske" počeo je u Laktašima, a događaju je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Festival "Rakije Srpske" u Laktašima - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Festival "Rakije Srpske" u LaktašimaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je otvorio je danas Prvi nacionalni festival domaćih rakija "Rakije Srpske", naglasivši da će naredne godine postati internacionalni, kao i da će na tom planu biti snažne podrške poljoprivrednim proizvođačima.

Dodik je u obraćanju na manifestaciji rekao da bi u tom smislu glavni gost festivala trebalo da bude Srbija i njeni izlagači.

- Činimo velike napore da obezbijedimo podršku poljoprivrednim proizvođačima, voćarima i destilerijama u Srpskoj. I očigledno je da se nešto desilo, pa u posljednjih desetak godina rakija kod nas preuzima primat u potrošnji u odnosu na neka strana pića - rekao je Dodik.

Dodik i Bojić na Sajmu (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

On je naveo da to govori da kvalitet ipak pobjeđuje, kao i da će vlasti zbog toga podržati ove proizvođače.

- Uskoro ćemo imati program podrške mladim proizvođačima do 40 godina, pogotovo onima sa troje i više djece. Oni će imati priliku da u tom smislu nabave traktore "belarus" tako da će država od otkupne cijene platiti 60 odsto, proizvođač samo 40. To će biti dobar stimulans i obezbijedili smo na tom planu sve pretpostavke - rekao je Dodik.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je podrška poljoprivrednim proizvođačima i voćarima preduslov za dobijanje dobre baze od koje će se praviti kvalitetni proizvodi, odnosno rakije na visokom nivou.

Minić je u obraćanju na Prvom nacionalnom festivalu domaćih rakija "Rakije Srpske" u Laktašima rekao da je resorno ministarstvo znatno podržavalo voćarstvo u ovoj i proteklim godinama.

- Za sve što se odnosilo na podršku za višegodišnje zasade, protivgradnu preventivu, mehanizaciju, otkup voća i slično, Ministarstvo je samo u ovoj godini izdvojilo više od 10 miliona KM  rekao je Minić.

Festival "Rakije Srpske" u Laktašima (predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da je bitno promovisati i podržavati ovdašnje proizvođače rakije koji prave odlične proizvode i izvoze ih na tržišta regiona i Evrope.

- Želimo da se ova proizvodnja širi i bude što kvalitetnija - rekao je Bojić.

Više od 40 domaćih destilerija i proizvođača delicija predstavilo se na prvom nacionalnom festivalu domaćih rakija koji je održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.

Osim Dodika, Festivalu su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i gradonačelnik Miroslav Bojić.

Festival se održava s ciljem da podrži i promoviše domaću proizvodnju i poveže proizvođače sa potencijalnim kupcima i ljubiteljima rakije.

Izlagači su predstavili više od 200 različitih vrsta vrhunskih rakija koje su već osvojile mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim sajmovima.

Festival "Rakije Srpske" u Laktašima (predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Festival "Rakije Srpske" održava se u organizaciji Privredne komore Republike Srpske, grada Laktaši i Ministarstva poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede u Sportskoj dvorani "Laktaši".