latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:29 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Sud BiH ekspresno odbacio zahtjev odbrane Dodika; Bubić: I ovo je potvrda šta je cilj sudskog procesa (VIDEO)

Krivično vijeće Suda BiH ekspresno je odgovorilo na zahtjev Odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzeće sudije Sene Uzunović. Zahtjev je odbačen kao nedopušten, saopšteno je iz Suda BiH. Odbrana predsjednika izuzeće je zatražila jer Uzunovićeva nije dozvolila da se razjasni, da li je dopis o izjašnjavanju o dokazima Tužilaštva BiH, dostavljen odbrani. Branioce predsjednika Dodika ova odluka nije iznenadila. Za njih je ovo montirani politički proces, s ciljem političke eliminacije Milorada Dodika.
Milorad Dodik pred Sudom BiH -
Milorad Dodik pred Sudom BiH

Svako iole upućen u montirani proces koji se pred Sudom BiH, a po zakonu nelegitimnog Kristijana Šmita, vodi protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, nije ni očekivao da će Krivično vijeće Suda BiH prihvatiti zahtjev za izuzeće sudije Sene Uzunović. Izuzeće je zatraženo jer sudija nije dozvolila da se razjasni da li je dopis o izjašnjavanju o dokazima Tužilaštva BiH dostavljen odbrani.

- Takav način dostavljanja inače nije predviđen po Zakonu o krivičnom postupku, ali nije se radilo o tome već o činjenici da on zaista nije isprintan na mom telefaksu. Јuče sam vršio uvid u spis i stručno-tehničko lice iz Suda BiH potvrdilo je da postoji mogućnost da su oni poslali i da je njima bilo u redu, a da moj printer nije isprintao - rekao je branilac predsjednika Republike Srpske advokat Goran Bubić.

Ono što mnogi apostrofiraju, jeste način na koji je Uzonovićeva dobila predmet Dodik-Lukić, i da li bi se iko iz Suda BiH uhvatio u koštac sa ovim procesom. Nakon što je prvobitni sudija u postupku Mirsad Strika naprasno riješio da ode u penziju, a nedugo zatim dobio novi slučaj, ovaj protiv Dodika i Lukića dodijeljen je Seni Uzunović. I to ne po CMS sistemu automatske dodjele predmeta, nego je kao razlog naveden najmanji broj predmeta na kojima Uzunovićeva radi.

- Ko je radio na dodjeljivanju predmeta? Ko je u stvari ta osoba koja i danas radi te osobe i određuje za potrebe američke ambasade ili Kristijana Šmita, ko će voditi predmet protiv Dodika? I uvijek mora biti musliman. Pa ne može to CMS slučajnim odabirom izabrati i Ćosićku i Striku i na kraju samu Senu Uzunović - naveo je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Da je opravdanih razloga za izuzeće Uzunovićeve i te kako bilo, upozoravali su članovi pravnog tima predsjednika Srpske odmah nakon posljednjeg ročišta.

- Bez ikakvog racionalnog povoda u toku postupka je sutkinja danas izvršila jednu veliku agresiju, a onda je pokazala na neki način, što mi narodski kažemo "pukla je " i zaustavila suđenje. Moj jedini zaključak je da se sutkinja nalazi pred nečijim velikim pritiskom - izjavio je pravni savjetnik odbrane predsjednika Republike Srpske Anto Nobilo.

- Da se braniocu predsjednika Dodika uskrati pravo da odgovori na prijedlog Tužilaštva u replici, to je nečuveno. Da se uskrati pravo na osnovu navodnog dokumenta koji je dostavljen sa rokom, a koji kolega Bubuć nije zaprimio - istakao je pravni savjetnik odbrane predsjednika Republike Srpske Goran Petronijević.

U ponašanje sudije Uzunović, na posljednjem ročištu, uvjerio se i DŽevad Galijašević. Sud koji konstantno pokazuje pristrasnost i otvorenu netrpeljivost prema Srbima, smatra Galijašević, ne predstavlja pravosudnu instituciju.

- Sena Uzunović je mržnjom ostrašćeni oficir tzv. Armije BiH, ona je pomoćnik komandanta iz rata. Ona je demonstrirala odvratnu etničku i vjersku mržnju u svojoj komunikaciji sa advokatima odbrane pa i sa samim predsjednikom Dodikom - naglasio je Galijašević.

Pravnik Milan Tegeltija smatra da je Uzunovićeva očigledno i jasno pokazala lični stav, animozitet i netrpeljivost prema predsjedniku Srpske i da je odbacivanje zahtjeva za njeno izuzeće dodatni dokaz cirkusijade Suda BiH.