latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:38 ⇒ 19:06 | Autor: RTRS

Domu zdravlja Banjaluka nedostaje timova hitne pomoći; Zašto nema sluha za rješenje problema? (VIDEO)

Nedostatak ljekara, medicinskih sestara i tehničara već je gorući problem u Banjaluci, ali i u cijeloj Republici Srpskoj. Razlog tome je što veliki broj medicinskih radnika odlazi u inostranstvo , dok jedan dio ljekara ide na specijalizaciju, ali i u zasluženu penziju. Na brojne konkurse za posao u Hitnoj pomoći niko se ne prijavljuje, a trenutni broj zdravstvenih radina ne može da se brine o sve većem broju pacijenata.
Hitna medicinska pomoć - Foto: RTRS
Hitna medicinska pomoćFoto: RTRS

Veliko je opterećenje na banjalučku Službu hitne medicinske pomoći koja sa trenutno nedovoljnim brojem medicinskih radnika otežano

- U Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka rade 24 doktora specijalista urgentne medicine i pet specijalizanata urgentne medicine. U toku rada u jednoj smjeni potrebno je devet doktora. Problemi se najčešće javljaju u noćnoj smjeni kada mi u našoj stanici hitne medicinske pomoći imamo tri modible ekipe za rad na terenu i dva doktora za rad u stanici. Јedan radi sa odraslim pacijentima, a jedan sa djecom. To nije dovoljno za potrebe svih građana, posebno kada se nama javlja veći broj pacijenata koji nisu hitan slučaj i nisu životno ugroženi - izjavila je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Ljetni mjeseci su bili posebno izazovni za ljekare u službi Hitne medicinske pomoći, a prognoziraju da da će sa predstojećim novogodišnjim praznicima situacija biti još izazovnija.

Dodatni problem je što se na konkurse iz oblasti urgentne medicine ne prijavljuju mladi doktori, a osim toga, sve zdravstvene ustanove u Banjaluci se bore sa nedovoljnim brojem medicinskih sestara.

- Niko neće da radi u hitnoj pomoći. Prije godinu i po smo raspisali konkurs za četiri ljekara, ali niko se nije javio. Zadnjih pola godine je samo jedan ljekar došao, ali je u međuvremenu i jedan ljekar napustio službu - rekao je specijalista urgentne medicine Darko Obradović.

Direktorica Doma zdravlja ističe da ove godine 10 ljekara odlazi u penziju, a iduće 15, što je.kako kaže, alarmirajuće.

- Moramo da vidimo kako da prekinemo taj trend i na koji način nadoknaditibroj ljekara s obzirom da je sve manji interes kolega da rade u Domovima zdravlja u Srpskoj - naglasila je Todorovićeva.

Ljekakari kažu da najvećem gradu u Srpskoj s obzirom na broj i potrebe građana koji se svakodnevno javljaju službi hitne medicinske pomoći, treba najmanje deset timova, a trenutno ih nema ni približno toliko.