latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:45 ⇒ 19:07 | Autor: RTRS

"Vizuelni arhiv srpskog stradanja" - svjedočanstva i bolni podsjetnik na strahote rata (VIDEO)

Autor nekoliko dokumentarnih filmova na temu stradanja srpskog naroda u ratovima 90-ih, Denis Bojić, ljetos je promovisao svoj najnoviji film "Svjedok". Film je prikazan u regionu i u Zapadnoj Evropi i izazvao je veliko interesovanje publike. Tematika kojom se autor pozabavio bila je povod za realizaciju ideje o stvaranju velikog projekta "Vizuelni arhiv srpskog stradanja".
Prva digitalna baza svjedočenja o srpskom stradanju - Foto: RTRS
Prva digitalna baza svjedočenja o srpskom stradanjuFoto: RTRS

Više od 50.000 Srba, civila i pripadnika vojske, poginulo je i nestalo tokom ratnih dešavanja devedesetih na prostoru bivše Јugoslavije. Ovaj broj podrazumijeva zbir svih žrtava, od prvog poginulog pripadnika ЈNA u Sloveniji pa sve do posljednje srpske žrtve na teritoriji Kosova i Metohije. Istorijsko-dokumentarni film "Svjedok" govori upravo o stradanju srpskog naroda tokom ratnih devedestih godina.

Denis Bojić je 2015. godine snimio film "Djeca" u kojem na jedinstven i autentičan način predstavlja jedino i posljednje svjedočenje četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 majki i očeva, koji su u otadžbinskom ratu izgubili po troje djece. Film je snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, nagrađivan i preveden je na nekoliko svjetskih jezika.

Filmovi Denisa Bojića neće stati, ali ne mogu se sve priče snimiti. Tako je i rođena ideja o stvaranju Vizuelnog arhiva srpskog stradanja.

Ovaj arhiv biće multimedijalna platforma i moći će joj se pristupiti putem interneta i mobilnih aplikacija kreiranih u tu svrhu.

Svjedočanstva koja se budu našla u arhivu biće bolni podsjetnik na strahote rata i materijal od neprocjenjive važnosti za istorijsku građu Republike Srpske.