latinica  ћирилица
11/10/2024 |  21:17 | Autor: SRNA

Bajden: Zaštititi Trampa kao da je aktuelni predsjednik

Predsjednik DŽozef Bajden izjavio je da je naložio svojoj administraciji da zaštiti republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa kao da je aktuelni predsjednik.
DŽo Bajden (foto: EPA-EFE/RON SACHS / POOL) -
DŽo Bajden (foto: EPA-EFE/RON SACHS / POOL)

Bajden je naglasio da američka Tajna služba treba da odobri zahtjev Trampa za vojnim sredstvima u posljednjim fazama kampanje, ukoliko se uklapaju u kategoriju zaštite aktuelnog predsjednika.

"Vašington post" objavio je danas ranije da je Trampov tim zatražio vojne avione za transport tokom posljednjih sedmica kampanje.

- Rekao sam Ministarstvu da Trampu treba dati sve što mu je potrebno kao da je on sam aktuelni predsjednik, uklapa se u kategoriju zaštite predsjednika na dužnosti - rekao je Bajden novinarima, dodajući u šali "sve dok ne traži "F-15".

Trampov tim je, takođe, zatražio od administracije da proširi ograničenja letova nad njegovim rezidencijama i skupovima, kao i vojna vozila za njegov prevoz.

Američki obavještajni zvaničnici su nedavno obavijestili Trampa da su prijetnje iz Irana njemu lično porasle u posljednjih nekoliko mjeseci, a američki zvaničnici za sprovođenje zakona u svim agencijama rade na tome da bivši američki predsjednik bude zaštićen.

Od jula su bila dva pokušaja atentata na Trampa, ali nisu objelodanjeni dokazi koji bi ove događaje povezivali sa Iranom.