latinica  ћирилица
11/10/2024 |  21:23 | Autor: TANЈUG

U Tumanu 20. oktobra obilježavanje desetogodišnjice otkrivanja moštiju Svetog Јakova

Iguman manastira Tumane otac Dimitrije Plećević najavio je da će u nedjelju, 20. oktobra biti obilježena desetogodišnjica otkrivanja (obretenja) moštiju Svetog Јakova, kada će mošti sveca nakon liturgije u tom manastiru biti litijski prenesene kroz narod.
Manastir Tumane (Foto: Tanjuh/Manastir Tumane) -
Manastir Tumane (Foto: Tanjuh/Manastir Tumane)

Arhimandrit Plećević je rekao da se ove godine navršava 10 godina od otkrivanja moštiju Svetog Јakova Tumanskog.

- U manastiru Tumanu, u 08.30 sati biće služena sveta arhijerejska liturgija kada će mošti svetitelja biti litijski prenesene kroz vjerni narod, čime će svetitelj blagosloviti sve prisutne - rekao je otac Dimitrije.

Povodom ovog događaja, u manastiru je u četvrtak prikazan i dokumentarni film "Sveti Јakov Tumanski" reditelja Boška Milovanovića, koji je istakao ključne momente iz života ovog sveca.

Sveti Јakov odnosno Radoje Arsović rođen je 1894. u selu Kušići nadomak Ivanjice. Nakon obrazovanja u Srbiji, u Francuskoj je uspješno završio studije i stekao dva doktorata iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Mompeljeu.

Takođe, 1929. bio je imenovan za ambasadora Kraljevine Јugoslavije u Francuskoj.

Tridesetih godina prošlog vijeka kada je upoznao Svetog vladiku Nikolaja i bogomoljački pokret, napustio je diplomatsku službu i posvetio se monaškom podvigu.

U decembru 2014. sa blagoslovom vladike braničevskog Ignjatija, otvoren je njegov grob i mošti su bile cijele i netruležne.

Srpska pravoslavna crkva od 2017. ga proslavlja kao svetitelja pod imenom prepodobni Јakov Novi Tumanski.

Preminuo je 1946. godine i sahranjen je u manastiru Tumane.