latinica  ћирилица
12/10/2024 |  09:02 ⇒ 10:26 | Autor: SRNA

Kojić: Oduprijeti se pokušajima političkog Sarajeva i zapadnih ambasada

Odluka krnjeg Ustavnog suda BiH da privremeno obustavi primjenu dijela Pravilnika Republike Srpske o udžbeniku za istoriju za deveti razred osnovne škole pokazuje da političko Sarajevo i zapadne ambasade čine sve da buduća pokoljenja uskrate za istinu o stravičnim stradanjima srpskog naroda, i Republika Srpska se takvim pokušajima mora što jače oduprijeti, rekao je Branimir Kojić predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Da li je taj isti sud našao u federalnim udžbenicima istorije da je u Podrinju ubijeno 3.267 Srba?! Da li u Federaciji BiH /FBiH/ uče o stradanjima braće Dimitrijević, Slobodanu Stojanoviću, Rankićima sa Brežana i mnoge srpske omladine? Da li je neko djecu u Federaciji učio o tome šta je preživio Brano Vučetić ili možda Cvetko Ristić? Da li ta djeca uče o tome da niko nije odgovarao za srpske žrtve?! - pita Kojić u izjavi Srni.

On je ukazao da prije svega sama činjenica da je Ustavni sud BiH u krnjem sastavu jasno govori da je sada sve okrenuto protiv Srba i Republike Srpske i to se užurbano koristi kako bi se udari pojačali, a Republika Srpska oslabila.

- Obrazloženje im je da ovom mjerom žele zaštititi ljudska prava, a mi im kažemo da su našoj djeci ugrožena ljudska prava jer im žele nametnuti laž i proglasiti ih genocidnim, žele im zabraniti da uče o stravičnim stradanjima koja su preživjeli njihovi srodnici - naglasio je Kojić.

On je napomenuo da se Republika Srpska mora što jače oduprijeti tim pokušajima i svoj djeci dati priliku da uče istinu.

- Sada bi da se prave pametni i da i našoj djeci zabrane da uče o ulozi Vojske Republike Srpske, da im zabrane da uče o generalu Ratku Mladiću kao čovjeku koji je spasio srpski živalj od potpunog nestanka u Podrinju, ali i na drugim dijelovima BiH - ukazao je Kojić.

On je, osim svega ovoga što čini Ustavni sud BiH, ukazao i na sva ono što radi Sud BiH prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću.

- Naš stav je da i Dodik i Lukić treba da prestanu ići na ta suđenja dok god im bude sudio ratni kadar, jer i ptice na grani znaju kakav se ishod sprema. Svjesni smo svi da ste, ako ste Srbin i zakoračite u sudnicu ovakvog suda, odmah osuđeni, jer stranci su i pravili taj sud, kao što su i haški, samo sa jednim ciljem, a to je osuditi svakog Srbina - ocijenio je Kojić.

On je poručio da svi politički činioci iz Republike Srpske treba da zauzmu stav o odbrani Republike Srpske.

- Bojim se da kreće nova era napada i udara na sve što ima veze sa Republikom Srpskom - rekao je Kojić.