latinica  ћирилица
12/10/2024 |  09:08 ⇒ 09:08 | Autor: TANЈUG

Јevtić: Prištinski režim institucionalnom represijom pokušava da raseli Srbe sa KiM

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Јevtić rekao je danas da aktuelni prištinski režim na čelu sa tzv. premijerom Aljbinom Kurtijem vodi vrstu hibridnog rata i pokušaja pogroma Srba, odnosno njihovog raseljavanja sa prostora AP Kosova i Metohije - i to institucionalnom represijom.
Dalibor Јevtić (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Dalibor Јevtić (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ)

Nastavak institucionalnog nasilja i terora je osnova Kurtijeve politike, rekao je Јevtić za RTS, komentarišući to što je tzv. Agencija za privatizaciju u Prištini bez saglasnosti opštine Štrpce objavila poziv za davanje u zakup objekata na njenoj teritoriji, uključujući "Gradsku kafanu", hotel "Brezu" na Brezovici, "Partizanku" i "Ekspres restoran" u hotelu "Molika" na Ski-centru.

- Iako je opština Štrpce te objekte proglasila objektima od javnog značaja za lokalnu samoupravu, prištinski režim time pokušava ne samo da ugrozi javni interes u opštinama sa srpskom većinom, već i da objekte dodijeli Albancima koji nisu iz ovih sredina kao bi se promijenila struktura stanovništva - upozorio je Јevtić.

On je dodao da se slične stvari dešavaju i na sjeveru AP KiM, kao i u opštini Gračanica, kojoj je tzv. kosovska vlada proslijedila odluku o prisvajanju 13 hektara i 33 ara opštinske imovine u naselju Padalište, u cilju realizacije projekta izgradnje Kosovskog rezidencijalnog centra za autizam, Daunov sindrom i invalidnost za djecu i starije osobe.

- Primarni cilj ovakvih odluka jeste destabilizacija situacije. Kako se bližimo izborima 9. februara sljedeće godine, režim u Prištini će preduzimati sve radikalnije odluke, sa ciljem napada na srpski narod na ovim prostorima - ukazao je Јevtić.

Govoreći o planu za zatvaranje Centra za socijalni rad u Leposaviću, Јevtić je rekao da se "udara se na važnu instituciju u toj opštini, koja se brine o najugroženijima, te da je jasno šta je cilj Kurtijevog režima".

On je podsetio da je opština Štrpce 16. marta i 7. jula 2022. godine prva bila na udaru režima u Prištini i pripadnika tzv. kosovske specijalne policije.

- Situacija je ne samo opasna, već se svakodnevno suočavamo sa izazovima koje kreira Kurti. Nakon toga smo imali nekoliko sličnih akcija na sjeveru KiM, kao i u opštini Gora. Sve to kreira tešku situaciju - upozorio je Јevtić.

Govoreći o ponašanju međunarodne zajednice, Јevtić je istakao da su Srbi u svakoj prilici ukazivali na probleme i pozivali na konkretnu akciju radi zaštite njihovih prava, ali da do sada nije bilo adekvatne reakcije, osim saopštenja i govora.

- Mi vjerujemo u Beograd, državu Srbiju, predsjednika Aleksandra Vučića, Kancelariju za KiM i u sve ono što rade da se spriječi krajnji cilj Kurtija - da se svi Srbi rasele - naglasio je Јevtić.

On je izrazio uverenje da će neko konačno učiniti nešto u međunarodnoj zajednici, dodajući da Srbi ne odustaju od života na prostoru AP KiM.

- Bez obzira na sve probleme i izazove, mi ne odustajemo od borbe i ostaćemo na KiM. Oni koji zatvaraju srpske insititucije na KiM moraju da znaju da je svaki Srbin i Srpkinja predstavnik države Srbije i mi smo država Srbija. To smo rekli i u Prištini i predstavnicima međunarodne zajednice. Naš najveći interes je da na ovim prostorima opstanemo, imamo mir i normalan život - istakao je Јevtić.

On je napomenuo da su Srbi na prostoru AP KiM od 1999. godine prolazili kroz različite izazove - pogrom, zločini, navodeći brojna mesta stradanja Srba, kao što su Goraždevac, Livadice, Cernica, te da se danas mnogi Srbi neosnovano hapse.

- Naročiti udari su na sjeveru, kao i južno od Ibra, tamo gdje su Srbi hteli da se vrate na svoja imanja - rekao je Јevtić.

Podsjetio je da je Žarko Savić, koji se vratio na svoje imanje u selu Ljubožda, danas u pritvoru pod optužbom za ratni zločin.

- To je primjer onoga što se koristi protiv povratka i opstanka Srba - zaključio je Јevtić.