latinica  ћирилица
12/10/2024 |  10:09 ⇒ 10:11 | Autor: Agencije

Hrvatska izgubila dio svoje najpoznatije plaže

Poznata hrvatska plaža Zlatni rat u blizini luksuznog ljetovališta Bol na ostrvu Braču često je mijenjala svoj oblik tokom jadranskih jesenskih bura. Ovog puta, međutim, kako piše portal morski.hr, dogodilo se nešto drugačije.
Bol (foto: EPA/MAURITZ ANTIN) -
Bol (foto: EPA/MAURITZ ANTIN)

Ciklona Boris posljednjih dana izaziva nevolje s obilnim padavinama u mnogim krajevima, no na Bolu na Braču donijela je nešto sasvim drugo. Naime, Boljani i njihovi gosti uočili su ta je najpoznatija hrvatska plaža – Zlatni rat, savim promijenila izgled.

To i ne bi bilo nimalo zabrinjavajuće, jer plaža svake godine nekoliko puta promijeni oblik, da se ovoga puta nije dogodilo da velik dio vrha plaže doslovno nedostaje, prenosi Dalmacija danas.

- Toga sam se i bojala. Ovakvo što još nisam doživjela. Klimatske promjene su velike i sada i ovdje nažalost imamo novo normalno – ističe jedna Boljanka.

Drugi kažu da razloga za brigu nema jer će se plaža "vratiti" kada zaduva vjetar suprotnog smjera. Inače, za razliku od uobičajenih situacija, zadnjih dana nije uopšte bilo olujnog vjetra. Najjači udari iznosili su do 80 km/h. Dominiralo je jugo iako je bilo i vjetra zapadnih smjerova tokom petka

Morske struje, vjetar i talasi

Plaža Zlatni rat u Bolu na ostrvu Braču poznata je po svojoj sposobnosti promjene oblika, što je rezultat prirodnih sila. Oblik ovog plažnog "roga" mijenja se zbog kombinacije morskih struja, vjetrova i talasa. Te sile neprestano pomiču sitne oblutke koji prekrivaju plažu, zbog čega vrh plaže mijenja smjer. Ponekad je zakrivljen prema lijevo, ponekad prema desno, a nakon oluja ili jakih vjetrova može doći do značajnijih promjena u obliku.

Promjene su najizraženije na samom vrhu plaže, koji se, u zavisnosti od vremenskih uslova, stalno oblikuje i prilagođava.

Ovaj fenomen čini Zlatni rat jedinstvenom atrakcijom i simbolom neprestane snage prirode. Osim toga, plaža pruža idealne uslove za sportove na vodi, poput vindsurfinga i kitesurfinga, jer upravo ti vjetrovi i struje stvaraju povoljne uslove za takve aktivnost.