latinica  ћирилица
12/10/2024 |  11:00 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Rekordan rod breskve i kruške, jabuka podbacila

Rekordne prinose ove godine u Republici Srpskoj imali su proizvođači breskve, kruške, trešnje i šljive, dok su vremenski uslovi uticali na jako loše prinose jabuke, rekao je predsjednik republičkog Udruženja voćara Dragoja Dojčinović.
Breskve - Foto: RTRS
BreskveFoto: RTRS

Dojčinović je naglasio da je jabuka najzastupljenija kultura u Republici Srpskoj, sa godišnjim prinosima od oko 30.000 tona, a da će ove godine prinosi biti oko 25.000 tona.

- Problem je što će zbog slabijeg kvaliteta 60 odsto jabuke biti plasirano u industrijsku proizvodnju. Godina je jako dobro počela i očekivali smo da ćemo nadoknaditi gubitke iz prethpodnih godina, ali izuzetno visoka temperatura vazduha, a nakon toga kiše, oštetile su plodove - rekao je Dojčinović.

On je napomenuo da je u najtoplijim mjesecima temperatura u voćnjacima na otvorenom dostizala 50 stepeni, što je spržilo jabuke.

Za razliku od jabuke, kruška je ove godine imala prinos iznad očekivanja.

- Kruška nas je iznenadila. Ova kultura voli visoku temperaturu vazduha u proljeće, tako da je dobro rodila, dostigla dobar kvalitet i sve se uspjelo plasirati na tržište. Najveći dio ubrane kruške izvozimo za Sloveniju, a proizvođači su zadovoljni i otkupnom cijenom - istakao je Dojčinović.

Dojčinović navodi da su zadovoljni i proizvođači trešnje i breskve, čija je berba završena prije suše.

- Kvalitet je odličan, a dobra je i otkupna cijena. Јedini problem je što imamo jako malo proizvođača ovog voća - rekao je Dojčinović.

Kada je riječ o šljivi, kao kulturi koja je posebno vezana za Semberiju i Majevicu, ove godine je rod takođe dobar, kao i kvalitet.

- U Potkozarju je prinos nešto slabiji, ali ovaj kraj najviše proizvodi industrijsku šljivu. Semberija i Majevica već imaju poznate kupce, rade za Holandiju i Njemačku i sve se izveze. Proizvođači su zadovoljni. Kod ove kulture izvoz je neophodan, jer ne bi na domaće tržište mogli plasirati tako velike količine šljive - pojasnio je Dojčinović.

On je dodao da svi koji žele da se bave voćarstvom u Republici Srpskoj mogu računati na pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Posljednjih godina Ministarstvo obezbjeđuje 100.000 sadnica voćarima koji žele da obnove voćnjake i zasade nove voćke, dok obezbjeđuju i ogromna sredstva za protivgradne mreže, kao i za sisteme za navodnjavanje.