latinica  ћирилица
12/10/2024 |  11:27 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Kecmanović: Dodik se bori protiv utvara, dobra ideja o referendumu

Politikolog Nenad Kecmanović rekao je da Srbi, ako hoće da ih shvate ozbiljno, treba da budu nemirni kako bi neokolonijalni protektorat učinili nestabilnim i na srpskom nevelikom prostoru, te istakao da je dobra ideja o referendumu u Republici Srpskoj o procesu pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji se u Sarajevu bori protiv utvara na nekoj vrsti kafkijanskog procesa.
Nenad Kecmanović - Foto: RTRS
Nenad KecmanovićFoto: RTRS

Kecmanović je rekao i da ovakav proces očigledno služi da se tobože pravno pokrije politička odluka protektorata da suspenduje jednog od prvoboraca protiv unipolarne hegemonije.

On je istakao da Dodik decenijama grčevito brani Srpsku svojim političkim iskustvom i hrabrošću, vještinom i instinktom, a "zapaljivom retorikom" vratio je Srbima samopoštovanje i samopouzdanje, te za protektorat postao problem svih problema u ionako po svemu problematičnoj BiH.

- Pošto mu ne mogu mu ništa, jer voljom naroda pobeđuje iz izbora u izbore, smislili su da ga udalje sa političkog igrališta", ukazao je Kecmanović i napomenuo da bi bez Dodika, kao kapitena uigranog tima, Srpska gubila utakmice.

On je napomenuo da se nepostojeće izvodi iz nepostojećeg, odnosno da se predsjedniku Republike Srpske sudi zato što je prekršio zakon samozvanog visokog predstavnika, kao i da se proces vodi na sudu koji ne postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Kecmanović smatra da bi sve moglo da se završi na jednom ročištu da /Kristijan/ Šmit kao svjedok odgovori na jedno jedino pitanje Dodikovih advokata, koje glasi: Na osnovu čega se predstavlja i ponaša kao da je visoki predstavnik UN u BiH?

-Sve dalje bi postalo suvišno, ali je sudija Sena Uzunović odbila da pozove krunskog svedoka poput /Antonija/ Guteresa, generalnog sekretara UN, koji je sakrio zapisnik na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je Šmit kobajagi izabran - naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za "Politiku".

Prema riječima Kecmanovića, Dodik je sudnicu i sve oko sudnice izabrao kao pozornicu na kojoj će raskrinkati utvare, gdje ga ga masa dočekuje na ulazu i skandira mu sa galerije, a nakon ročišta slijede konferencije za medije, na kojima predsjednik Srpske i njegovi advokati analiziraju ročište.

Podsjetivši da su institucije Republike Srpske donijele odluku da neće poštovati odluke ni fiktivnog visokog predstavnika Šmita, ni fiktivnog suda BiH, on je ukazao da je Dodik mogao mirne duše da se ne pojavi na suđenju.

Kecmanović je upozorio da ako Srbi budu ponavljali mantru "mir i stabilnost" zapadne sile, koje traže da se ne talasa dok ne završe važnije poslove po svijetu poput Ukrajine, Gaze i Libana, još jače će pritisnuti Srpsku i njenog lidera.

On smatra da bi, uz mjere koje su već pozitivno testirane kao što je povlačenje sveg kadra iz zajedničkih institucija u Sarajevu, prekid komunikacije sa angloameričkim diplomatama i zabranu Šmitu da ulazi u Srpsku, između ostalog trebalo vratiti sve otete entitetske nadležnosti, ukinuti sve nametnute zakone.

- Zašto ne i gandijevska pasivna rezistencija ili `događanja naroda` pred zapadnim konzulatima sa šatorima, keteringom i drugim protestnim rekvizitima. Valjda smo toliko naučili iz njihovih obojnih revolucija kojima su rušili vlasti po svetu, pa bismo i mi mogli da rušimo okupacionu vlast v.p. i PIK-a - naveo je Kecmanović.

On ističe da Republika Srpska treba da se ponaša tako kao da samozvanog visokog predstavnika nema zato što je "taj lažnjak uvlači u igru samim tim što svi reaguju na njegove odluke".

- Čak i kada ga samo pomenemo, mi priznajemo da postoji. Ako je Srpska rekla da je turista, onda neka turistički savez provjeri je li platio boravišnu taksu. Umesto njihovog Dejtona plus, zašto ne Dejton nula i i vraćamo se na status kvo ante - naglasio je Kecmanović.

On je naveo da Srpska ima granice, Ustav, teritorijalno-etničku koncentraciju, demokratski izabranu vlast, institucije, državne simbole i mrežu privrednih predstavništava po svijetu, potencijalno mrežu ambasada, ima Srbiju u zaleđini i moćnog prijatelja Rusiju.

Da bi se mirno razdružila od Federacije BiH, ističe Kecmanović, Republika Srpska ne mora da pita ni Sarajevo, ni Vašington, niti Brisel, a ima i pripremljene zakonske i podzakonske dokumente o vraćanju otetih nadležnosti.

- Potrebno je jedno kratko zasedanje Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - `Hoćemo li, hoćemo!`, a onda zatražiti pomoć prijatelja Putina, Orbana i Sija, dok se Vučić podrazumeva. Bocan Harčenko onomad reče da će Rusija na sve načine braniti sva dejtonska prava Republike Srpske - istakao je Kecmanović.

To su, naveo je Kecmanović, pismom Dodiku potvrdili /ministar inostranih poslova Ruske Federacije/ Sergej Lavrov i /predsjednik Јedinstvene Rusije/ Dmitrij Medvedev.

- Zna se i šta znači `na sve načine`, ali i to da je Dejton davno očerupan. Neko od Rusa je još ranije rekao - `Ako nas pozovete, doći ćemo` - dodao je Kecmanović.

On je istakao da su očevi osnivači pravili Srpsku u nepovoljnijim okolnostima i stvorili je uprkos tome što su se svi osim majke Srbije urotili protiv nje.

Kecmanović smatra da je globalni kontekst povoljan za Republiku Srpsku, ali i krajnje opasan po nju, kao i da treba imati na umu da se islamski ekstremizam ponovo budi u FBiH, baš kao i zagovornici drugog poluvremena građanskog rata u BiH.