latinica  ћирилица
12/10/2024 |  12:12 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Ilić: Cilj odluka krnjeg Ustavnog suda BiH je da naštete Srpskoj

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mladen Ilić izjavio je da je cilj odluka naručene institucije zvane Ustavni sud BiH isključivo to da štete Srpskoj i one nemaju nikakvu pravnu snagu, te naglasio da Republika Srpska mora da kroz obrazovanje čuva istoriju srpskog naroda, a time i budućnost svih generacija.
Mladen Ilić - Foto: RTRS
Mladen IlićFoto: RTRS

Komentarišući odluku krnjeg Ustavnog suda BiH da privremeno obustavi primjenu dijela Pravilnika Srpske o udžbeniku za istoriju za deveti razred osnovne škole, Ilić je rekao za Srnu da su često na djelu pokušaji iz Sarajeva na prekrajanju istorije srpskog naroda, što je nedopustivo.

- Opšte je poznato da je sve što ima veze sa obrazovanjem na teritoriji Republike Srpske isključivo u našoj nadležnosti. Institucije Republike zadužene su da uređuju ovu oblast i niko nema pravo da se miješa u ovo - istakao je Ilić.

On je naglasio da Ustavni sud BiH nastavlja da se bavi Republikom Srpskom, umjesto stvarnim nadležnostima.

Prema Ilićevim riječima, Republika Srpska i njena Vlada moraju kroz obrazovanje da čuvaju istoriju srpskog naroda.

- Kroz obrazovanje čuvamo i budućnost svih generacija, tako da je ovo jedno od najvažnijih pitanja za naš narod na ovim prostorima - napomenuo je Ilić.

Krnji Ustavni sud BiH juče je privremeno obustavio primjenu dijela Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i priloga za nastavni predmet Istorija za deveti razred osnovne škole koji se odnosi na temu o Republici Srpskoj i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ocijenilo je da je krnji Ustavni sud BiH odlukom o privremenom obustavljanju dijela Pravilnika Republike Srpske o udžbeniku za istoriju za deveti razred osnovne škole pokazao namjeru da nanese štetu Srpskoj, jer ovakvo postupanje nije u skladu sa pravnim normama.