latinica  ћирилица
12/10/2024 |  12:48 ⇒ 15:09 | Autor: RTRS

Vulin: Nisam bio toliki protivnik EU dok je nisam upoznao iznutra

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u intervjuu za Berliner cajtung da Evropska unija ima problem sa vlastitim kredibilitetom i da dok nije upoznao EU iznutra, nije bio toliki evroskeptik kao što je danas.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Kad sam počeo da vodim tehničke pregovore sa EU i kad sam upoznao EU iznutra, postao sam evroskeptik. Tamošnje vodeće ličnosti nisu iskrene. Nemaju iskren stav kada je u pitanju pristupanje - rekao je Vulin uoči samita koji će se održati na desetogodišnjicu prve zapadnobalkanske konferencije u Berlinu.

Prema njegovim rečima, Srbija jedanaest godina čeka da EU ispuni svoje obećanje, sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština.

- Godinama unazad sam sa predstavnicima EU pregovarao o poglavlju 35. Najprije su govorili da ono sadrži samo spisak prethodno preuzetih obaveza. A potom to poglavlje dobija nekakav vlastiti život i svaka od zemalja članica EU može u njega da dopisuje svoje uslove - navodi Vulin.

Zapitavši zašto se Srbiji stalno postavljaju uslovi koje ne može da ispuni, Vulin je poručio: "Recite nam jednostavno: mi vas ne želimo".

- Mi EU smatramo svojim partnerom, ali nismo sasvim sigurni da EU i nas smatra svojim partnerom. Predsjednik (Vladimir) Putin nam nikada nije rekao da će Rusija prekinuti odnose sa Srbijom ukoliko bismo pristupili EU ili ako vodimo pregovore o pristupanju - naglasio je.

S druge strane, kako je naveo, pregovarači iz EU govore Srbiji da, ako ne prekine odnose sa Rusijom, neće ući u EU.

- Dakle, da li smo partneri ili nismo? Zar nemamo i mi pravo na vlastite interese? - zapitao je Vulin.

On ukazuje da je Srbija krenula evropskim putem i da je to većinsko mišljenje srpske politike, ali da se i u Wemačkoj većinsko mišljenje političara često razlikuje od mišljenja građana.

-Lično sam evroskeptik, baš kao i najmanje 30 odsto Nijemaca, kao i nekoliko miliona građana EU koji smatraju da Evropska unija ne bi trebalo da bude skup teritorija, nego zajednica slobodnih nacija - ističe on.

Na pitanje da li može da zamisli pristupanje EU pod uslovom da Srbija prizna takozvano nezavisno Kosovo, a EU, po svemu sudeći, nikada neće odustati od nezavisnosti Kosova, Vulin je naglasio da je priznavanje Kosova za Srbiju potpuno neprihvatljivo.

- To je srpska teritorija koja nam je oteta. Ne može sada da se kaže: 'Najvažnije je da se Srbi koji tamo žive pacifikuju i da im se daju nekakva prava'. Evropa ne žali ni novac ni druga sredstva da bi ponovo uspostavila granice Ukrajine. Zbog čega to ne važi kada je u pitanju Srbija? - navodi Vulin.

Podsjetivši da su Evropa i NATO svojevremeno garantovali opstanak Savezne Republike Јugoslavije, a da je onda najednom formiran savez Srbije i Crne Gore, pa da je i taj savez prestao da postoji, Vulin je postavio pitanje "zašto se uvijek sve radi na štetu Srbije".

Podsetio je i da pet država članica EU nisu priznale Kosovo.

- Dakle, ko postavlja uslove? Najveće zemlje EU? Briselska administracija? EU i Brisel se ponašaju kao da je Kosovo nezavisna država. A ipak niko nije nedvosmisleno izjavio: 'Morate da priznate Kosovo'. Onda bi trebalo i da budu tako pošteni da to i eksplicitno formulišu. Nakon toga ćemo vidjeti šta nam je dalje činiti - kaže Vulin.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zalaže se za samostalnu srpsku spoljnu politiku.

- Naša je odluka da budemo vojno neutralni i da sami donosimo odluku o tome ko su naši prijatelji. Tu spadaju svi oni koji nemaju nikakve vojne pretenzije prema Srbiji i koji makar pokušavaju da poštuju srpske interese - istakao je on.

Kako je rekao, "vodimo realnu politiku i ne vjerujemo da će Njemačka ili SAD ikada priznati grešku koju su počinili kada su 1999. bombardovali Srbiju.

- Međutim, mi se nećemo praviti kao da se to nije dogodilo - napomenuo je Vulin.

Upitan da li bi pristupanje BRIKS-u moglo da bude opcija za Srbiju, on je rekao da će Srbija biti prisutna u Kazanju i da bi bilo neodgovorno kada ne bismo ispitali sve mogućnosti, pa i članstvo u BRIKS‑u.

- Ako je BRIKS atraktivan i za druge zemlje, na primjer za Emirate ili za Saudijsku Arabiju ili za Tursku, zašto bi to trebalo da bude drugačije u slučaju Srbije? Ne postoji nikakva sumnja da je BRIKS postao realna alternativa Evropskoj uniji - rekao je on.

O tome da li budućnost pripada Zapadu ili ne-Zapadu Vulin ističe da budućnost pripada vrednostima čitavog čovečanstva, svejedno da li su na geografskom Istoku ili na geografskom Zapadu.

- Mi Srbi vjerujemo u tradicionalne vrijednosti: Bog, nacija, porodica. U njih vjeruju ljudi širom svijeta. Međutim, imamo osjećaj da u mnogim zemljama preovladava politika po kojoj Bog ne postoji, koja naciju smatra reliktom prošlosti, a porodica je nepotrebna. Јa sam političar ljevice i vjerujem u socijalnu pravdu - rekao je on.

Zapitavši kako može postojati socijalna pravda na globalizovanoj planeti kojom dominiraju multinacionalne kompanije i gde se ljevica više ne bavi pitanjem kako postići više socijalne pravde, nego time da li negdje postoje veća ili manje LGBT prava, Vulin zaključuje: "Za mene, budućnost se nalazi u tradicionalnim vrijednostima".