latinica  ћирилица
12/10/2024 |  13:15 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Tadić: Odluke krnjeg Ustavnog suda - nastavak neprihvatanja istorijskih činjenica

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da namjera miješanja u obrazovni sistem Republike Srpske od grupe sudija okupljene u krnjem Ustavnom sudu BiH, koja sebi protivustavno prisvaja nadležnosti tog suda, nije ništa drugo nego nastavak već pokazanog neprihvatanja istorijskih činjenica.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

- Јedino što time postižu je to da novim generacijama niko bolje od krnjeg Ustavnog suda BiH neće naglasiti koliko je važno da uče o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, što je dobro i pohvalno, kao i onome što se nije trebalo desiti - rekao je Tadić, komentarišući odluku krnjeg Ustavnog suda BiH da privremeno obustavi primjenu dijela Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i priloga za nastavni predmet Istorija za deveti razred osnovne škole koji se odnosi na temu o Srpskoj i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je konstatovao da je grupa sudija okupljena u krnjem Ustavnom sudu BiH tragikomična i da sve ovo čine zbog toga što se već decenijama bave revizijom i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovim usklađivanjem sa ratnim ciljevima političkog Sarajeva koji su poraženi i u ratu i u Dejtonu.

- Ranije su osporavali da je 9. januar 1992. godine proglašen nastanak Republike Srpske, a ovaj put će, izgleda, osporavati da je Karadžić bio predsjednik Republike Srpske i da je Mladić bio komandant Vojske Republike Srpske, a zbog čega su, što je svakom normalnom logično, prilični istorijskom udžbeniku koji govori o periodu poslije raspada Јugoslavije - rekao je Tadić.

Krnji Ustavni sud BiH juče je privremeno obustavio primjenu dijela Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i priloga za nastavni predmet Istorija za deveti razred osnovne škole koji se odnosi na temu o Republici Srpskoj i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ocijenilo je da je krnji Ustavni sud BiH odlukom o privremenom obustavljanju dijela Pravilnika Republike Srpske o udžbeniku za istoriju za deveti razred osnovne škole pokazao namjeru da nanese štetu Srpskoj, jer ovakvo postupanje nije u skladu sa pravnim normama.