latinica  ћирилица
12/10/2024 |  14:00 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Srbac obilježava Dan opštine: Sjećati se stradalih za odbranu Srpske i za slobodu

Na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima u Srpcu danas je položeno cvijeće i služen pomen za stradale, čime je počelo obilježavanje Dana i krsne slave opštine - Pokrova Presvete Bogorodice.
Srbac obilježava Dan opštine - Foto: SRNA
Srbac obilježava Dan opštineFoto: SRNA

Nakon parastosa, koji je služio sveštenik srbačke parohije Mile Drinić, prisutnima se obratio načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, koji je istakao da je obilježavanje slavskih svečanosti počelo upravo na ovom mjestu kako bi se iskazala zahvalnost onima koji su dali život za Republiku Srpsku.

- Kada je trebalo da krenu da brane svoje porodice i kućne pragove, nisu razmišljali nijednog momenta i njihov ideal je bio da odbrane Republiku Srpsku i ostvare slobodu u kojoj danas uživamo, zbog čega ćemo im biti vječno zahvalni. Na nama je da budemo dostojni njihove žrtve, a u tome ćemo uspjeti ako nastavimo složno i solidarno da jačamo našu lokalnu zajednicu kao mjesto napretka. Tako ćemo jačati i Republiku Srpsku - istakao je Dragosavljević.

Cvijeće su na spomen-obilježje položile porodice poginulih boraca, zajednička delegacija opštine Srbac i Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, delegacije Boračke organizacije opštine Srbac, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, Policijske stanice Srbac, SUBNOR-a, Mjesne boračke organizacije Srbac i druge delegacije.

Na spomenik su cvijeće položili i pomoćnik ministra za poljoprivredu u Vladi Republike Srpske Saša Lalić i nekadašnji general Vojske Republike Srpske Milan Torbica.

Obilježavanje Dana i krsne slave opštine nastavlja se sutra kada je u 18.00 časova u Domu kulture "Uglješa Kojadinović" planirano otvaranje izložbe slika pod nazivom "Sublimacija sinergije manastira Osovica" akademske slikarke Јelene Vušurović sa Cetinja, a u 19.00 časova svečana akademija uz uručenje opštinskih priznanja i kulturni program.