latinica  ћирилица
12/10/2024 |  15:03 ⇒ 15:09 | Autor: TANЈUG

Vlada Kameruna zabranila medijima da pišu o zdravlju predsjednika

Kamerunska vlada zabranila je medijima da pišu o zdravlju predsjednika Pola Bije, čije je odsustvo od prošlog mjeseca izazvalo spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju.
Predsjednik Kameruna (Foto: EPA-EFE/ETIENNE MAINIMO) -
Predsjednik Kameruna (Foto: EPA-EFE/ETIENNE MAINIMO)

U pismu regionalnim guvernerima od 9. oktobra, koje je distribuiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje, kaže se da je u Kamerunu zabranjena svaka diskusija o zdravstvenom stanju 91-godišnjeg Bije, prenosi Rojters.

- Od sada je strogo zabranjena svaka debata u medijima o zdravstvenom stanju predsjednika. Prekršioci će odgovarati u skladu sa zakonom - istakao je ministar unutrašnjih poslova Pol Atanga Ndži.

On je podvukao da je razgovor o predsjednikovom zdravlju "pitanje nacionalne bezbjednosti".

Naložio je guvernerima da stvore jedinice za praćenje emitovanih sadržaja na privatnim medijskim kanalima i društvenim mrežama.

Bija se nije pojavljivao u javnosti od početka septembra. Njegov neuspjeh da prisustvuje planiranom samitu u Francuskoj prošlog vikenda dodatno je podstakao javnu debatu o njegovom zdravlju.

Na društvenim mrežama se pretpostavljalo da je Bija možda preminuo, piše Blumberg.

Ove nedelje, vlasti su izdale saopštenje da je predsjednik bio u privatnoj posjeti Ženevi i da je dobrog zdravlja, odbacujući izvještaje o njegovoj bolesti.

Kamerun je imao samo dva predsjednika od sticanja nezavisnosti od Francuske i Velike Britanije početkom 1960-ih. Bija je na vlasti u Kamerunu od 1982. godine.