latinica  ћирилица
12/10/2024 |  15:29 ⇒ 15:31 | Autor: SRNA

Malenica: Na putu ka multipolarnosti

Politikolog Ljubiša Malenica iz Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske ukazao je na očigledan gubitak moći Zapada u globalnim okvirima i da na putu ka multipolarnosti srpski narod nema luksuz odabiranja stranputice koja bi ga koštala još jednoga vijeka.
Politikolog Ljubiša Malenica iz CDPI Republike Srpske - Foto: SRNA
Politikolog Ljubiša Malenica iz CDPI Republike SrpskeFoto: SRNA

Malenica je u autorskom tekstu za Srnu istakao da je, nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, proces evroazijskih integracija nesumnjivo ušao u fazu transformacije iz sfere idejnih zamisli u prostor političke stvarnosti.

- Bez obzira da li govorili o vojnim potencijalima, ekonomiji, nauci ili industriji gubitak moći Zapada u globalnim okvirima očigledan je već neko vrijeme - naglasio je Malenica.

VIŠE OD 40 ZEMALjA ZAINTERESOVANO ZA PRIDRUŽIVANjE BRIKS-u

Prema njegovim riječima, kineski ekonomski i industrijski potencijali daleko prevazilaze kapacitete zapadnih zemalja, dok se na bojnom polju Ukrajine Rusija prevashodno sopstvenim snagama nosi sa ukupnim potencijalima kolektivnog Zapada, postižući pritom zavidan ekonomski rast uprkos činjenici da je suočena sa najvećim brojem sankcija uvedenih nekoj državi u istoriji čovječanstva.

- Istovremeno, Brazil, Indija i Јužnoafrička Republika su države koje takođe ostvaruju značajan uticaj na međunarodnoj sceni, te koje raspolažu autohtonim kapacitetima za razvoj i unapređenje svojih društava. Sopstvenim ekonomskim, demografskim i resursnim mogućnostima Iran i ostale nove članice BRIKS-a jačaju ovaj blok, čineći ga tako nezaobilaznim akterom čiji značaj će polju lokalne i globalne politike, prema svim dosadašnjim pokazateljima, nastaviti da raste u doglednoj budućnosti - istakao je Malenica.

On je podsjetio da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u junu istakao da će proces proširenja BRIKS-a biti privremeno obustavljen zarad bolje integracije novih članica, te uređivanja samoga procesa pridruživanja.

- Sve navedeno upućuje na povećan stepen ozbiljnosti koji BRIKS poprima, kako iz perspektive samih država koje ga čine, tako i ostatka svijeta. Štaviše, uprkos privremenom obustavljanju proširenja, više od četrdeset zemalja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike je izrazilo interesovanje, zvanično ili deklarativno, za pridruživanjem - naglasio je Malenica.

Iako je BRIKS u fokusu medijske pažnje, Malenica je ukazao da on predstavlja samo jedan elemenat u političkom ekosistemu evroazijskih organizacija koje su, kroz više različitih kanala, međusobno povezane i koje sve zajedno, zapravo, predstavljaju proces integracija evroazijskoga prostora, ne samo u ekonomskom, već i u političkom, te bezbjednosnom smislu.

- Kineski projekat "Pojas i put` sa sobom nosi mogućnost ekonomske transformacije i razvoja čitavoga prostranstva od Pacifika sve do evropskih obala Atlantika. Vladimir Putin je nedavno ponovio neophodnost razvoja evroazijske bezbjednosne arhitekture čiji konačni cilj je uklanjanje stranoga vojnog prisustva sa evroazijskoga prostora - naveo je Malenica.

EVROAZIЈA KAO CENTAR GLOBALNIH PROCESA - EVROPA GUBI PREDNOSTI

Prema njegovim riječima, kineska vizija ekonomskoga razvoja evroazijskoga superkontinenta u korelaciji sa ruskom vizijom bezbjednosne arhitekture datog prostora, predstavljaju osnove formulisanja i ostvarivanja Evroazije kao centra globalnih procesa, scenarija koji je oduvijek pobuđivao visok stepen zabrinutosti anglo-saksonskih i evroatlantskih geopolitičkih teoretičara s obzirom na to da je neminovno podrazumijevao svođenje, prvenstveno, Sjedinjenih Država i Velike Britanije na političke aktere drugoga, odnosno trećega reda.

- Iz perspektive zemalja Balkana, sada je već sasvim jasno da EU više nije "put bez alternative" - poručio je Malenica.

Alternativa postoji, smatra on, i pojavljuje se upravo u trenutku kada obećanje zajedničkog evropskog napretka i mirnog razvoja biva obesmišljeno odlukama samih evropskih elita.

- Ideološki ostrašćena i strateški kratkovida, Evropa gubi svoje ranije prednosti te počinje da se suočava sa sistemskim problemima koji, gomilani i ignorisani decenijama, sada zahtijevaju rješenje - naveo je Malenica.

Prema njegovim riječima, tri decenije provedene u geopolitičkim okvirima evroatlantizma, te pod ekonomskim normama neoliberalizma su unazadile države Balkanskoga poluostrva u pogledu njihovih privrednih rezultata, demografskih potencijala, stepena državnoga suvereniteta i uopšte dovele u pitanje njihovu održivost na duži vremenski rok.

- Istovremeno, nije nedostajalo pokušaja društvenog inženjeringa kojim se, u suštini, pokušava uništiti autohtoni narodni identitet i oblici njegovoga ispoljavanja - naveo je Malenica.

U PITANjU OPSTANAK EU - RЈEŠENjE ZA EVROPLjANE EVROAZIЈSKE INTEGRACIЈE

Malenica je istakao da sve jasniji znakovi briselske samovolje, totalitarne tendencije evropske birokratije zajedno sa promovisanjem dojučerašnjih devijantnosti dovode u pitanje sam opstanak Unije, te stvaraju prostor za raspravu o smislenosti, uopšte, članstva u EU kakva je ona danas.

- Bez obzira da li sami Evropljani prihvatali to ili ne, evroazijske integracije se pojavljuju kao opcija putem kojih Evropa može iznaći rješenje za sopstvene probleme. Oslonjenost evropskih prestonica na Ameriku je prolaznoga karaktera. SAD su pomorska sila koja će se neminovno povući sa evropskog prostora kada troškovi prisustva prevaziđu njegove geopolitičke koristi. Istovremeno, Sjedinjene Države su savremena imperija čije slabljenje i zamor se već sada uočava - smatra Malenica.

U svijetu, naglasio je on, koji od hegemonističkog sistema postepeno prelazi ka multipolarnosti, plodove date tranzicije će ubirati oni koji se na vrijeme prilagode nadolazećim promjenama, što se kao zadatak postavlja pred srpsku političku elitu.

- Evropa, i Zapad uopšteno, danas imaju veoma malo da ponude od suštinskog značaja te kao takvi ne mogu ni predstavljati uzor za razvoj kolektiva i pojedinca. Na putu ka multipolarnosti, mi nemamo luksuz odabiranja stranputice koja bi nas koštala još jednoga vijeka", zaključio je Malenica u autorskom tekstu koji je objavljen i na sajtu CDPI https://cdpirs.org/na-putu-ka-multipolarnosti-malenica/.