latinica  ћирилица
12/10/2024 |  15:45 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

Opština Petrovo obilježila 33 godine postojanja i krsnu slavu (FOTO)

Ozrenska opština Petrovo obilježila je 33 godine postojanja i krsnu slavu Svetog Kirjaka Otšelnika - Miholjdan.
Opština Petrovo - Foto: RTRS
Opština PetrovoFoto: RTRS

Dok rade na privlačenju investitora u realnom sektoru u ovoj opštini šansu za razvoj vide i u poljoprivredi i turizmu. Budžet je stabilan,sve obaveze se isplaćuju redovno , a radi se i na infrastrukturnim projektima. Rast je zabilježen u privrednom sektoru,otvarani su novi proizvodni pogoni, pa raste i broj zaposlenih.Tako opštinu Petrovo vidi načelnik Ozren Petković.

- Preko 1.000 je ljudi u realnom sektoru i bilježimo porast, imamo dva, tri otvorena pogona, gdje je sva proizvodnja usmjerena ka izvozu. Terme Ozren stabilno funkcioniše, raste broj noćenja, broj gostiju, to nam je šansa koju trebamo još više iskoristiti - istakao je načelnik opštine Petrovo Ozren Petković.

Porastom broja zaposlenih i u vrtiću se traži mjesto više. Za proširenje kapaciteta sredstva je obezbijedio Kabinet predsjednika Srpske. Povećava se i broj seoskih domaćinstava zahvaljujući posjećenosti manastira Ozren. Ovdje se uzdaju i u bolju putnu komunikaciju ka Doboju. Prate aktivnosti na izgradnji brze ceste ili auto-puta koji će povezivati Doboj i Tuzlu, a na koji će biti naslonjena i ova lokalna zajednica. To priželjkuju i mještani.

Petrovo je poljoprivredni kraj. Uz redovna podsticaje nižu se i projekti podržani od strane resornog ministarstva pa je najviše opštinsko priznanje-povelja Miholjsko ljeto, uručena upravo Ministarstvu poljoprivrede. Za pet godina poljoprivrednicima je isplaćeno oko 870.000 maraka.

- U 2024. godini obezbijeđena su sredstva u vrijednosti od 145.000 KM za kapitalne investicije, iz opštine Petrovo je predloženo 7 projekata za traktor, za priključke, opremu u stočarstvu i za infrastrukturu - dodao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radenko Laketić.

Na današnji dan prije 33 godine privremena skupština ove lokalne zajednice donijela je odluku o proglašenju opštine Petrovo, koju je ozakonila Narodna skupština Republike Srpske. Na taj način vraćen joj je status opštine koji je izgubila 1962.godine. Za njenu i slobodu Srpske, stradalo je 228 boraca iz Petrova kojima je, povodom dana i krsne slave opštine, Miholjdana, služen parastos. 

FOTO: RTRS