latinica  ћирилица
12/10/2024 |  16:05 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

U Hašanima održana manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva" (VIDEO)

U Hašanima rodnom mjestu književnika Branka Ćopića održana je manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva".
Ćopićevim stazama djetinjstva - Foto: RTRS
Ćopićevim stazama djetinjstvaFoto: RTRS

Uručene su i nagrade za najuspješnije literarne radove kao i nagrada "Blagodarje" koju dodjeljuje Fondacija Branko Ćopić.

Najuspješniji literarni rad o temi: "Јedan je Branko Ćopić", prema ocjeni predstavnika Fondacije "Branko Ćopić" je rad učenice Valentine Prejević iz Prnjavora.

- Mnogo mi znači i mnogo sam ponosna što sam danas ovdje. Pošto sam deveti razred obradila sam mnoga djela Branka Ćopića i nije mi bilo teško sastaviti - kaže Valentina.

Nagrada Fondacije "Blagodarje" ove godine uručena je profesoru Branku Tošoviću, senatoru Antonu Kasipoviću i Muzeju Јugoslavija u Beogradu.

- Nagrada znači podstrek, nagrada znači da ono što smo započeli u Austriji da smo na pravom putu - naveo je Tošović.

- Sve što se vezuje za Branka Ćopića je ogromno.Ono što me malo zbunjuje osim što mi je draga da neko procjenjuje da zavređujem takvu nagradu jeste to da dobiješ nagradu čovjeka kojeg su mimoišle sve nagrade - dodao je Kasipović.

Ove godine manifestacija je upriličena u neposrednoj blizini škole gdje su u toku radovi na renoviranju kuće u kojoj će biti smještena Fondacija Branko Ćopić.

- Manifestacija ovogodišnje Ćopićeve staze je u znaku 40 godišnjice Ćopićeve smrti. Potom 75 godina je proteklo od objavljivanja svjetski poznate znamenite Јeževe kućice - navela je Mirjana Stojisavljević, predsjednica Fondacje Branko Ćopić.

- Branko Ćopić je zaista ostao upamćen kao jedan od najplodonosnijih i najprevođenijih srpskih pisaca. I gotovo da ne postoji školska lektira da njegovo djelo nije sastavni te školske lektire - istakla je Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu.

Osim učenika iz Prijedora i Prnjavora čije škole nose ime Branka Ćopića, svoje stihove u Hašanima govorili su i književnici.