latinica  ћирилица
12/10/2024 |  18:23 ⇒ 13/10/2024 | 11:44 | Autor: RTRS

"Aktuelna pitanja istorije srpskog jezika" - tema naučnog skupa u Andrićgradu (VIDEO)

"Aktuelna pitanja istorije srpskog jezika" tema je naučnog skupa čiji je organizator Odjeljenje za srpski jezik Andrićevog instituta.
Andrićgrad - Foto: SRNA
AndrićgradFoto: SRNA

U Andrićgradu okupili su se eminentni istoričari srpskog jezika i profesori sa univerziteta iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a cilj im je predstavljanje srpske istorije u pravom svjetlu.

Rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta Miloš Kovačević istakao je da se gotovo pa ne zna, šta pripada srpskoj istoriji jezika.

- Јer kad Bošnjaci "uzmu" ono što misle da im pripada, kada Hrvati uzmu ono što misle da je "njihovo", zapravo se pokaže da od srpske istorije čisto srpskoga gotovo da nema ništa. Kada se to malo drugačije postavi onda se vidi zapravo da su to sve srpska istorija jezika - dodaje on.

Profesor Aleksandar Milanović ističe značaj Zbronika.

- Tako da imamo i socijalno-lingvističe pristupe, tekstološke, gramatičke, semantičke i sve druge, što će kada jednog dana dobijemo Zbornik, predstavljati zaokruženu, lijepu sliku o tome šta su aktuelna pitanja istorije srpskog jezika i na koji način smo mi na njih odgovorili - ističe on.