latinica  ћирилица
12/10/2024 |  18:23 ⇒ 13/10/2024 | 11:44 | Autor: RTRS

Zbog prekida pruge Sarajevo - Ploče otežano snabdijevanje industrije sirovinama (VIDEO)

Ljudski životi najveći su i nenadoknadiv gubitak katastrofalnih poplava koje su zadesile Federaciju BiH.
Prekid pruge - Foto: RTRS
Prekid prugeFoto: RTRS

Svakodnevno se povećavaju i gubici u privredi - prekidom pruge Sarajevo-Ploče, kojom se sirovinom snabdijevaju veliki privredni kolektivi teške industrije, ali i drugih grana privrede. Ogromnu štetu pretrpjele su Željeznice Federacije. Značajne gubitke trpe i Željeznice Republike Srpske koje na dnevnom nivou bilježe gubitak od 55 hiljada maraka.

Iako nisu pretrpjeli direktnu štetu u smislu infrastrukture, posljedice prekida željezničkog saobraćaja na privrednoj žili kucavici od luke Ploče i te kako osjete Željeznice Srpske.

- Krupni projekat za Željeznice Republike Srpske, Željeznice FBiH je prevoz uglja iz luke Ploče za potrebe Elektroprivrede Srbije, to je ugovor od 900.000 tona, mi trenutno imamo nerealizovanih oko 500.000 tona prevoza uglja, drugi da kažem projekat je prevoz koksnog uglja za potrebe koksne industrije u Lukavac Gikil - naveo je Željko Radić, izvršni direktor poslova operacija "Željeznica Republike Srpske".

Tu je i prevoz za potrebe cementara u Srbiji, te roba iz Srednje Evrope za luku Ploče i obratno – za sada na dnevnoj bazi Željeznice Srpske bilježe gubitak od 55 hiljada maraka. Moguće dugoročne posljedice ne mogu se sagledati, s obzirom da bi, ukoliko ovakava situacija potraje, bio i te kako ugrožen rad brojnih privrednih subjekata uključujući i Rudnik Omarsku.

- Ono čega se mi u ovom momentu indirektno plašimo da ako bi realizacija sanacija posljedica ostala duži vremenski period da bi naši poslovni partneri mogli doći u krizu svog poslovanja, a to će se naravno indirektno odraziti na poslovanje Željeznica Republike Srpske - dodao je Radić.

Brzoj sanaciji oštećene pruge nadaju se i u Željeznicama Federacije, koje na dnevnoj bazi od pada prihoda od prevoza putnika i roba bilježe gubitak od 280 hiljada maraka.

- Mi imamo prekid i oštećenje pruge od Ostrožca do Grabovice u dužini od 17 kilometara, najteže stanje je na lokalitetu Komadinovo vrelo na području Donje Јablanice gdje je usljed oborinskih voda izazvano klizište koje je odnijelo kompletan i gornji i donji stroj pruge - naveo je Samir Kadrić, savjetnik direktora Željeznica FBiH.

Iz federalnih Željeznica ukazuju na način rješavanja ključnog problema.

- Brža je varijanta zaključili smo izrada nasipa, tako da će se raditi nasipi, a ne da idemo sa čvrstim objektom - pojasnio je Enis DŽafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Dok se ne sanira pruga, željeznice Srpske i Federacije pokušavaju da nađu druge transportne pravce. Alternativne rute su i mnogo duže i mnogo skuplje - tako da se brzina sanacije opet stavlja u prvi plan.

- Ukoliko se to ne desi ubrzo, počeće se sa otpuštanjima ili u najmanju ruku sa negativnim efektima na primanja zaposlenih i obim proizvodnje - istakao je Igor Gavran, ekonomski stručnjak.

Činjenica je da će se kako materijalna, tako i šteta po privredu tek utvrđivati.

Prema nekim informacijama u luci Ploče se nalazi 400 hiljada tona razne robe koja čeka na transport u BiH.