latinica  ћирилица
13/10/2024 |  08:34 ⇒ 10:02 | Autor: RTS

Sukob na jugu Libana; Iran obavijestio SAD da će uzvratiti na svaki izrelski napad

Nastavljaju se borbe na Bliskom istoku. Si-En-En je javio da je Iran obavijestio SAD da će uzvratiti na svaki novi izrelski napad. IDF je saopštila da je Hezbolah ispalio oko 320 projektila iz Libana na Izrael tokom Јom Kipura, najsvetijeg dana judaizma. UN i NVO zabrinuti za osoblje koje su Huti zarobili zbog "špijunske mreže SAD-Izrael".
Gaza (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER/ilustracija) -
Gaza (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER/ilustracija)

Sirene na sjeveru Izraela

Sirene za upozorenje na preteći raketni napad iz Libana aktivirane su u Haifi, Akri i okolnim opštinama na sjeveru Izraela.

IDF: U kućama civila u južnom Libanu pronađeno sakriveno oružje Hezbolaha

Na jugu Libana otkriveno je više desetina skladišta sa oružjem sakrivenim u kućama civila, saopštila je izraelska vojska.

Oružje su otkrili pripadnici borbenog tima 8. Brigade i elitne

Noćni izraelski napad na Liban, 15 stradalih

Najmanje 15 osoba je ubijeno, a desetine su povrijeđene, u izraelskim napadima na dva područja na sjeveru zemlje i jedno južno od glavnog grada, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

Libanski mediji izvještavaju o snažnoj eksploziji u Bejrutu.

Napad izraelskih kvadrokoptera na civile u DŽabaliji

Izraelska vojska izvršila je napad kvadrokopterima na civile u izbegličkom kampu DŽabalija u sjevernom dijelu Gaze.

Video prikazuje ljude kako bježe, uključujući djecu, na zvuk približavanja kvadrokoptera prije nego što eksplodira bomba.

Izraelska vojska pokrenula je kopnenu ofenzivu u DŽabaliji. Na tom području zarobljeno je 10.000 ljudi bez vode i hrane.

Dr Mounir el Bursh, rekao je da je u izraelskoj opsadi severnog dela Pojasa Gaze, tokom prošle sedmice, ubijeno najmanje 200 ljudi.

Sukobi Hezbolaha i izraelskih trupa na jugu Libana

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da se dva puta sukobila sa izraelskim trupama u blizini libanskog pograničnog sela Ramija.

Borbe su, navode, trajale oko sat vremena.

Iz IDF-a nema komentara o navodnom incidentu.

IDF je 2019. otkrio "najduži i najznačajniji" prekogranični tunel za napade Hezbolaha koji je otkriven tokom operacije "Sjeverni štit". Podzemni prolaz je počinjao blizu Ramije.

UN i NVO zabrinuti za osoblje koje su Huti zarobili zbog "špijunske mreže SAD-Izrael"

Agencije Ujedinjenih nacija i nevladine organizacije izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog krivičnog gonjenja velikog broja njihovih zaposleniih koje su uhapsili pripadnici jemenskih pobunjenika Huta, zatraživiši da odmah budu oslobođeni.

Huti, koje podržava Iran, zarobili su više desetina članova osoblja UN i drugih humanitarnih organizacija, najveći dio njih od juna, tvrdeći da pripadaju "američko-izraelskoj špijunskoj mreži", što UN negiraju.

U saopštenju koje su potpisali direktori agencija UN i međunarodnih NVO navodi se da su izuzetno zabrinuti zbog toga što de fakto vlasti Huta žele da krivično gone značajan broj njihovih kolega koje su proizvoljno uhapsili.

Među potpisnicima saopštenja su šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, direktorka UNESCO Odri Azulej, šef UN za ljudska prava Folker Turk i izvršni direktor organizacije Oksfam Internešenel Amitab Behar.

Huti su oteli, priveli i mučili stotine civila, među kojima i zaposlene u UN i NVO, od početka građanskog rata u Јemenu 2014., pokazuju podaci grupa za zaštitu ljudskih prava.

U junu su uhapsili 13 pripadnika UN, među kojima šestoro zaposlenih u Kancelariji za ljudska prava, kao i više od 50 članova osoblja NVO i jednog zaposlenog u ambasadi.

Јoš dvoje zaposlenih u Kancelariji za ljudska prava UN privedeno je u novembru 2021. i avgustu 2023. i sa svima njima se ne može stupiti u vezu.

Američki zvaničnici: Izrael će napasti iransku vojnu i energetsku infrastrukturu

Američki zvaničnici vjeruju da je Izrael suzio ciljeve u svom odgovoru na nedavni raketni napad Irana na vojnu i energetsku infrastrukturu.

Nema naznaka da će Izrael ciljati nuklearna postrojenja ili izvršiti atentate, navodi se u izvještaju pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, dodajući da Izrael nije doneo konačne odluke o tome kako i kada će djelovati.

Izrael je rekao da bi iranski napad sa oko 200 balističkih projektila na zemlju "imao posljedice".

En-Bi-Si: Izrael suzio ciljeve za svoj planirani odgovor na napad Irana

Američki zvaničnici veruju da je Izrael suzio ciljeve za svoj planirani odgovor na nedavni napad Irana na vojnu i energetsku infrastrukturu, navodi En-Bi-Si njuz, prenosi Tajms ov Izrael.

Nema naznaka da će Izrael ciljati nuklearna postrojenja ili izvršiti atentate, kaže se u izvještaju koji se poziva na neimenovane američke zvaničnike, dodajući da Izrael nije donio konačne odluke o tome kako i kada će djelovati.

Američki i izraelski zvaničnici rekli su da bi odgovor mogao doći tokom aktuelnog praznika Јom Kipura, navodi se u izveštaju.

Izrael je više puta govorio da će odgovoriti na iranski raketni napad 1. oktobra, pokrenut kao odmazdu za izraelske napade u Libanu i Gazi i ubistvo lidera Hamasa u Iranu.

Broj ubijenih u izraelskim napadima na izbeglički kamp DŽabalija na severu Gaze, porastao je na 30, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu u Gazi.

Najmanje 42.175 Palestinaca je stradalo, a 98.336 ih je povrijeđeno u izraelskoj ofanzivi od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Palestinci su pozvali Sjedinjene Američke Države da prestanu da podržavaju Izrael i primoraju izraelsku vladu da "prekine agresiju" i povinuje se međunarodnim rezolucijama.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj saopštio je da Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog prijedloga zakona o radu Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRVA) koji se trenutno razmatra u izraelskom parlamentu.

Kako se navodi u saopštenju EU, usvajanje ovog zakona stavilo bi van snage sporazum između Izraela i UNRVA iz 1967, zaustavilo bi sve operacije Agencije u Izraelu i Istočnom Јerusalimu i uništilo bi njene aktivnosti koje spasavaju živote u Gazi.

Iran je zabranio pejdžere i voki-tokije na svim letovima, prenosi AFP, pozivajući se na lokalne medije, nedjeljama nakon serija smrtonosnih eksplozija pejdžera u Libanu, za koje se okrivljuje Izrael

Nikaragva prekida diplomatske odnose sa Izraelom, saopštile su vlasti te centralnoameričke zemlje, nazvavši izraelsku vladu "fašističkom" i "genocidnom".