latinica  ћирилица
13/10/2024 |  11:52 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

UIO: Oduzeta razna roba procijenjene vrijednosti 200.000 KM (FOTO)

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporzivanje iz Regionalnog centra Sarajevo, tokom ove sedmice izvršili su oduzimanje akcizne i tekstilne robe tržišne vrijednosti procjenjene oko 200.000 KM, saopšteno je iz UIO.
Oduzeta roba - Foto: Ustupljena fotografija
Oduzeta robaFoto: Ustupljena fotografija

- Na području opštine Kakanj, Ilijaš i opštine Novi Grad Sarajevo izvršili su provjeru tri poslovna subjekta gdje su u prodajnim i skladišnim prostorijama provjeravanih subjekata pronašli tekstilnu robu inostranog porijekla za koju vlasnici nisu posjedovali dokumentaciju o porijeklu. Tržišna vrijednost oduzete robe iznosila je oko 80.000 KM. Roba je oduzeta, a protiv vlasnika istih od strane Odjeka za provođenje propisa biće pokrenuti odgovarajući sudski postupci pred nadležnim sudom - dodaje se u saopštenju.

Foto: Ustupljena fotografija

Kako navode, u drugoj akciji, vrijednost oduzete robe, odnosno duvana i cigareta procjenjuje se na iznos od oko 120.000 KM sa pripadajućim dažbinama.

- Naime, ovlaštena službena lica UIO uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Zeničko Dobojskog kantona, PS Žepče, postupajući po naredbi Suda BiH, a u vezi nelegalnog skladištenja i prometovanja akciznih proizvoda od strane fizičkog lica izvršili su pretres vozila, porodičnih kuća i pratećih objekata na loklalitetu opštine Žepče - dodaje se u saopštenju.

Foto: Ustupljena fotografija

Kako dodaju, tom prilikom u objektima i vozilu zatečena je određena količina sitno rezanog duvana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO kako je to propisano članom 25. Zakona o akcizama u BiH i bez vjerodostojne dokumentacije o porijeklu i nabavci.

Foto: Ustupljena fotografija

- Kako su u konkretnom slučaju ostvarena obilježja krivičnog djela "nedopušten promet akciznih proizvoda" i "nedopušteno skladištenje robe", Krivičnog zakona BiH, ovlaštena službena lica UIO izvršila su oduzimanje navedene akcizne robe, a protiv osumnjičenog lica biće podnesen Izvještaj Tužilaštvu BiH o počinjenom krivičnom djelu - dodaje se u saopštenju.

Foto: Ustupljena fotografija

UIO je i ovog puta pozvao sve građane da na otvorenu liniju UIO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, poreske ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.