latinica  ћирилица
13/10/2024 |  12:24 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Kako riješiti problem vršnjačkog nasilja? (VIDEO)

Vršnjačko nasilje sve je zastupljenije, a oblici zlostavljanja sve okrutniji, podaci su nadležnih institucija.
Vršnjačko nasilje - Foto: RTRS
Vršnjačko nasiljeFoto: RTRS

Maloljetnici stariji od 14 godina, zbog vršnjačkog nasilja, mogu krivično odgovarati, dok su za one ispod 14 godina odgovorni roditelji. Žrtve su drugi i drugačiji, a nerijetko najlakša meta nasilnika su siromašna djeca, kažu bijeljinski maturanti.

Ističu da vršnjačko nasilje ide od banalnih do uvreda na nivou ekonomskog, odnosno finansijskog stanja roditelja.

Ovakve pojave zabrinjavaju stručnu javnost. Škola, porodica i društvo u cjelini, kažu, moraju zajedno djelovati.

- Imamo u porastu, pored mentalnih poteškoća i različite oblike vršnjačkog nasilja, probleme u adaptaciji i adolescenata i mladih ljudi na sveopšta dešavanja - navodi psiholog u Centru za socijalni rad Bijeljina Slavica Kovrlija.

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Јovanka Vuković ističe da djecu uče nenasilnoj komunikaciji i rješavanju problemskih situacija.

- Dakle neće biti jednostavno u smislu da je to nešto sasvim novo i drugačije, ali vrijedi krenuti i pokušati, jer radimo preventivno u borbi protiv nasilja - navodi ona.

Pred bijeljinskim Okružnim tužilaštvom, prošle godine pokrenuto je 40 postupaka protiv maloljetnika.

- Imamo postupke, gdje se vode istrage, gdje su djeca mlađa od 14 godina, počinila krivično djelo, odnosno taj događaj jeste krivično djelo, ali ta djeca nisu krivično odgovorna, ali se postupci vode protiv roditelja - napominje glavni okružni tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini Olga Pantić.

U slučajevima u kojima su djeca oštećena pravosuđe mora da postupa hitno i bez odgađanja istrage, optužbe i suđenja. Nakon nedavnog incidenta roditelji učenika iz Bratunca potpisali su i peticiju kojom traže poboljšanje zakonskih rješenja koja će pomoći smanjenju stope vršnjačkog nasilja u školama.