latinica  ћирилица
13/10/2024 |  13:02 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Budimir: Posljednje ročište pokazalo da sudija Uzunović ne može ostati u postupku

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir rekao je da je bio u sudnici tokom posljednjeg ročišta u Sudu BiH predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i da ono što se desilo kada je postupajući sudija Sena Uzunović vikala na stranke bez razloga, kada je vršen pritisak na odbranu, falsifikovani dokazi, pokazuje da ona ne može ostati dalje u postupku.
Željko Budimir - Foto: SRNA
Željko BudimirFoto: SRNA

Budimir je izjavio da sve to govori kakav odnos ima Sarajevo prema Republici Srpskoj.

On je istakao da je očekivano i odbijanje zahtjeva odbrane predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića za izuzeće sudije Uzunović.

- Nisam ni očekivao da će sudsko vijeće uraditi nešto drugačije, već to da će ostaviti tog sudiju koja ima zadatak formalizovanja procesa i da osudi predsjednika Srpske - rekao je Budimir.

On je dodao da se ništa drugo i nije moglo očekivati jer je nemoguće boriti se pravnim sredstvima u nepravnom procesu.

Budimir je rekao da predsjedniku Srpske u Sudu BiH sudi bošnjačka ekipa koja je dobila zadatak da samo formalizuje suđenje i da predsjednik bude osuđen, te da je glavni cilj da mu se zabrani političko djelovanje.

Krivično vijeće Suda BiH nije prihvatilo zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzeće sudije Sene Uzunović.

Zbog toga što nije dozvolila da se razjasni da li je dopis o izjašnjavanju o dokazima Tužilaštva BiH dostavljen odbrani, odbrana je u srijedu, 9. oktobra, zatražila izuzeće Uzunovićeve kao postupajućeg sudije u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske", koje Tužilaštvo tereti za "neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.