latinica  ћирилица
13/10/2024 |  13:19 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

"Istoriju pišu naučnici, Ustavni sud BiH bez srpskih sudija ne postoji"

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir poručio je danas da istoriju pišu naučnici, a ne sudovi, te naglasio da je obrazovanje nadležnost entiteta, a da Ustavni sud BiH bez srpskih sudija ne postoji.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Budimir je rekao da je očekivana reakcija Ustavnog suda BiH na Pravilnik u dijelu udžbenika Istorije za devet razred Republike Srpske s ciljem revizije istorije u BiH.

- To jasno govori kako oni žele da pišu istoriju, kuda oni žele da usmjeravaju BiH i kakvo mjesto žele srpskom narodu - ukazao je Budimir.

On je rekao da Ustavni sud BiH bez srpskih sudija ne postoji i da ga je čak i pogrešno zvati "krnji Ustavni sud", jer on ne može donijeti nikakve odluke legalno, a legimitet već odavno nema.

- Ono što je loše, a to je da je nastavio sa radom kao institucija Bošnjaka i stranaca za donošenje odluka protiv Republike Srpske - naglasio je Budimir.

Krnji Ustavni sud BiH privremeno je obustavio primjenu dijela Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i priloga za nastavni predmet Istorija za deveti razred osnovne škole koji se odnosi na temu o Republici Srpskoj i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ocijenilo je da je krnji Ustavni sud BiH odlukom o privremenom obustavljanju dijela Pravilnika Republike Srpske o udžbeniku za istoriju za deveti razred osnovne škole pokazao namjeru da nanese štetu Srpskoj, jer ovakvo postupanje nije u skladu sa pravnim normama.