latinica  ћирилица
13/10/2024 |  13:22 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

Petronijević: Zabrinutost za Karadžićevu bezbjednost

Advokat Goran Petronijević rekao je da strahuje za bezbjednost prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, jer se u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt, gdje izdržava kaznu, i dalje dešavaju čudne stvari koje izazivaju sve veći strah za Karadžićevu bezbjednost.
Goran Petronijević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg) -
Goran Petronijević (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg)

Petronijević je istakao da sve što se dešava budi ozbiljne sumnje jer ukazuje na to da nije riječ samo o Karadžićevom statusu i pritisku, već o nečemu mnogo ozbiljnijem, a to je velika opasnost za njegovu bezbjednost.

On je najavio da će o svemu što mu je Karadžić telefonom ispričao da mu se dešava u zatvoru obavijestiti Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Ističući da Karadžić još nije saznao zašto su ga nedavno u gluvo doba noći vozili u bolnicu da mu uzmu krv, Petronijević je otkrio da prvi predsjednik Srpske još nije dobio rezultate analize, niti će ih dobiti, jer odbijaju da mu ih daju, uskraćujući mu i pravo da vidi ljekara.

- Ništa ne uspevamo da rešimo. Potpuno udaramo u zid. Imamo ozbiljnu sumnju da se mnogo stvari događa koje nisu kako treba i iskreno rečeno, imamo i veliki oprez i strah od svakog dana - rekao je Petronijević.

Prema njegovim riječima, problem je to što Karadžić ne dobija objašnjenje o tome što mu se događalo.

- Oni ne mogu da negiraju odvođenje u bolnicu kada su mu uzimali krv, ali rezultata još nema, niti bilo kakvog odgovora - ukazao je Petronijević.

On je rekao i da je dva dana nakon toga kod Karadžića došao stražar koga ne poznaje kako bi ga obavijestio da ga na prvom spratu čekaju na razgovor.

- On se spremio i došao do prvog sprata, ali tamo nije bilo nikog. Kada se obratio dežurnom stražaru, on mu je rekao da nemaju pojma o čemu se radi - ispričao je Petronijević.

Na pitanje kako je moguće da od Karadžića kriju njegove nalaze, Petronijević je odgovorio da uvijek nađu neko opravdanje, a da na sva pitanja o onome što se desilo odgovaraju kao da se to nije ni dogodilo.

- Јedan od tih izgovora je i taj da je Karadžić, kada su mu vadili krv, samovoljno napustio bolnicu, što nije tačno. On je tražio da vidi lekara. Nije video lekara, već samo tehničko osoblje. Rekli su mu da treba da ostane, a on je odgovorio da dok ne vidi lekara, neće ostati, jer je neuobičajeno da u ponoć nekoga vozite u bolnicu - rekao je Petronijević.

Karadžić je smješten u zatvor na britanskom ostrvu Vajt gdje izdržava doživotnu kaznu na koju ga je osudio Haški tribunal.

Riječ je o zatvoru koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Njegova kćerka Sonja Karadžić Јovičević rekla je ranije Srni da je Karadžić odvezen u bolnicu bez ikakvog objašnjenja i prava da se javi porodici, te upozorila da u Britaniji prave alibi i čine nešto izuzetno sumnjivo.