latinica  ћирилица
13/10/2024 |  13:30 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Kovačević: Ključni zaključak godišnjice Berlinskog procesa - nijedna zemlja nije postala članica EU (AUDIO)

Delegat u Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Radovan Kovačević istakao je za RTRS da je ključni zaključak desetogodišnjice Berlinskog procesa, činjenica da se nijedna zemlja izuzev onih, koje su već bile članice EU, nije postala članica unije, te se nije značajnije približila samom ulasku.


Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević dodaje da se deset godina, ništa nije promijenilo.

- Pojedinačnih uspjeha jeste bilo, BiH je uspjela da napravi određene korake za kandidatski status. Međutim deset godina od početka Berlinskog procesa, nijedna zemlja izuzev onih, koje su već bile članice EU, nije postala članica unije, te se nije značajnije približila samom ulasku. To je ključni zaključak godišnjice - navodi Kovačević uoči sutrašnjeg Samita Berlinskog procesa.

Ističe, da konkretnkog napretka ka EU nema.

- Ključni uslov da se započne Berlinski proces, jeste da ne bude alternativa za evropske integracija, a ispostavlja se da najviše na to i liči. Kada su u pitanju određeni sporazumi, kada je riječ o kretanju ljudi, stav Srpske je potpuno jasan, onog trenutka kada "Kosovo bude država", tog trenutka ćemo mi ratifikovati tu vrstu ugovora da ljudi s Kosova mogu s ličnim kartama da putuju u BiH. To je nešto što se tiče nas, a predviđeno za zemlje na Zapadnom Balkanu, a ne za bilo kakve separatističke pokrete. Naši stavovi se neće mijenjati - navodi Kovačević.

Što se tiče odnosa pojedinih političara Sarajeva, prema tzv. privremenim institucijama u Prišitini, Kovačević dodaje da je taj odnos prilično diskutabilan i ne donosi stabilnosti ni u BiH, ni u regionu.

- Političari iz Sarajeva nam stalno poručuju da se bore protiv separatizma u BiH, koji zapravo ni ne postoji, ali zato stalno pokazuju da podržavaju separatiste u Srbiji, imajući redovne susrete sa predstavnicima privremenih instutucija u Priština, koje predstavljaju kao zvanične susrete, iako bi trebalo da bude jasno da BiH, ne priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju, nego naprotiv, smatra je sastavnim dijelom Srbije. Јako je licemjerno, navodno se boriti protiv separatizma u svojoj zemlji, a istovoremeno podržavati separatiste u suprotnoj zemlji - navodi Kovačević.

Podsjećamo, u Berlinu će sutra biti održan Samit Berlinskog procesa, na kojem će učestvovati predstavnici zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.