latinica  ћирилица
13/10/2024 |  17:00 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Proslavljen jubilej - 100 godina od osnivanja Eparhije bihaćke

Povodom stogodišnjice od osnivanja Eparhije bihaćke u hramu Svete Trojice u Bihaću služena je Sveta arhijerejska liturgija koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, uz sasluženje klirika ove eparhije. Јubilej je uveličalo i Prvo beogradsko pjevačko društvo.
Bihać - Sveta arhijerejska liturgija - Foto: SRNA
Bihać - Sveta arhijerejska liturgijaFoto: SRNA

Eparhija Bihaćka osnovana je 1924.godine, a obuhvatala je Bihać, Bosanski Petrovac, Bosansku Krupu, Sanski Most, Cazin, Ključ, Ribnik i Veliku Kladušu. Prema podacima iz 1927. brojala je blizu 150.000 pravoslavnih Srba. Na ovom području danas živi znatno manji broj Srba.

- Znači mi puno crkva, tu se sastanemo, ali mi je jako žao što nema naroda ovdje. Ovo što dođe, sve je sa strane - kaže Danica Zorić, Lohovo, Bihać.

Iako su rane bile velike i '40-tih i '90-tih godina, neophodna je obnova života, rekao je vladika Sergije.

- Svi su stradali i braća Bošnjaci, Hrvati i Srbi, negdje manje, negdje više, neko je manje, više kriv, sada da gonimo pravdu nije lako ali Bog će svima nama kada bude kraj ovog svijeta pokazati šta je pravda i šta je istina. Pozivamo na suživot, na ljubav - dodao je vladika Sergije.

Prvi episkop Eparhije bihaćke Venijamin ustoličen je u bihaćkom hramu 27. juna 1926. godine.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC 1930. godine Eparhija Bihaćka ukinuta je i razdijeljena na susjedne eparhije, banjalučku, gornjokarlovačku i dalmatinsku. Ova eparhija obnovljena je 1990.godine, a sjedište je u Bosanskom Petrovcu.