latinica  ћирилица
13/10/2024 |  18:56 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Na spomen-obilježju u Humu služen parastos i položeno cvijeće borcima VRS (VIDEO)

Mještani sela Trebinjske šume i Površi , saborci i potomci prisjetili su se šestorice boraca Vojske Republike Srpske iz ovog kraja koji su dali život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Na spomen-obilježju u Humu služen je parastos i položeno cvijeće.
Hum parastos - Foto: RTRS
Hum parastosFoto: RTRS

Nikada ni mi ni mlađe generacije ne smijemo zaboraviti naše poginule saborce koji su krvlju natopili zemlju Republike Srpske i dali život za njeno stvarnje i slobodu u kojoj danas živimo, poručili su borci .

- To je naša obaveza, kao i da posebno mladim generacijama prenosimo istinu, šta se događalo, da se i njima tako ne ponovi - rekao je Pero Vuković predsjednik Gradske boračke organizacije Trebinje.

Šestorica boraca porijeklom iz ovih sela poginuli su na ratištima od Hercegovine do Podrinja. Cvijeće je položeno i na spomen-obilježje dvojici boraca Trebinjske brigade koji su poginuli na Humu i to spasavajući ranjene. Јer upravo ovdje je bila prva linija odbrane Trebinja i ovog dijela Hercegovine od agresije regularne hrvatske vojske.

- Ovdje su bili njihovi položaji. Stalno su napadali, bila su granatiranja, sve je srušeno. Nismo mogli pješadiski puno da im naštetimo, ali artiljerijski jesmo - kaže Pero Vreća mještanin.

Iz uprave Grada Trebinja ističu značaj porograma podrške boračkim kategorijama, koji će biti nastavljeni.

- Moramo njegovati kulturu pamćenja na naše borce i da budemo podrška njihovim porodicama - dodao je Dražen Bošković zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Ovo područje platilo je visoku cijenu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i u ljudskim žrtvama, ali i kasnijim raseljavanjem. Okolna sela su opustjela, a Hum, koji je nekad bio poput manje varoši , odavno je gomila ruševina.