latinica  ћирилица
13/10/2024 |  19:00 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Očekuju li nas nova poskupljenja hrane?

Zbog konstantnih poskupljenja i rasta cijena osnovnih životnih namirnica, sve je teže sastaviti kraj sa krajem. Pred svaku kupovinu građani kažu da dobro razmisle šta im je najpotrebnije. Oni sa minimalnom platom kao i penzioneri moraju dobro da kalkulišu.Јer, kažu, da je teško napraviti mjesečni plan troškova koji bi sa primanjima mogli da pokriju. Stručnjaci upozoravaju da nas uskoro očekuju i nova poskupljenja hrane.
Potrošačka korpa - Foto: RTRS
Potrošačka korpaFoto: RTRS

Neprekidno divljanje cijena, građani osjete na svom kućnom budžetu. Kupovinu ograničavaju. Na listi potrepština je ono najpotrebnije. Kažu, da je gotovo sve postalo luksuz.

Ove godine poljoprivrednici u Srpskoj su imali velike probleme sa nabavkom stočne harane, s obzirom na to da su tropske temprature uništile mnoge usjeve. To će, kažu stručnjaci posljedično voditi ka rastu cijena žita, brašna, mlijeka i drugih proizvoda u trgovinama.

- Kada govorimo o nekim poskupljenjima u budućnosti, moram reći da nas nažalost očekuje poskupljenje voća, povrća a zatim i mesa i mesnih proizvoda. Isključivo zbog toga što smo i sami bili svjedoci velikih suša u prethodnim mjesecima gdje su temerature prelazile 30 stepeni, i samim tim prinosi žitarica kod poljoprivrednika su smanjeni negdje čak i prepolovljeni. Možemo očekivati povećanje cijena mesa, čak i mliječnih proizvoda - kaže Dragan Јošić, Udruženje potrošača.

Izgleda nevjerovatno, ali cijene sirovina i određenih namirnica jeftinije su u nekim evropskim gradovima nego u Republici Srpskoj.

- Brašno je jeftinije u Beču nego kod nas. To je zato što naši mlinari imaju princip nabakve pšenice u sezoni žetve i onda tako drže čitave godine, dok je evidentno da je negdje u Češkoj, Mađarskoj pala cijena pšenice i onda mlinari koji kupuju na sedmičnom nivou brašno , dovodi do toga da je cijena niža u Austriji nego u BiH - navodi Saša Trivić, privrednik.

Mjesečna zarada kod većina građana, primorava ih da najveći dio plate ili penzije prvo izdvoje za kupovinu osnovnih životnih namirnica i plaćanje režija.

- Ako vidimo potrošačku korpu za avgust 2024. godine koja je iznosila 2.615 KM, i da su građani najviše novca izdvajali za prehranu oko 1.182 KM što predstavlja 45 odsto. Poređenja radi, u avgustu 2021.godine građani su za hranu izdvajali oko 700 KM, što je povećanje u odnosu na avgust 2024.godine za više od 400 KM - dodao je Јošić.

Osim hrane, zbog divljanja cijena na svjetskom tržištu, odavno je poskupila i kafa, a kako iz Udruženja potrošača najavljuju, trend poskupljenja kafe, uskoro bi se mogao nastaviti.