latinica  ћирилица
13/10/2024 |  21:07 ⇒ 21:49 | Autor: SRNA

Nacionalni ansambl "Kolo" nastupio u Bijeljini

Nacionalni ansambl "Kolo" iz Srbije nastupio je večeras u Bijeljini u okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj" i izavao suze, smijeh i ovacije publike koja je ispunila i prostor za stajanje u sali koja prima 350 posjetilaca.
Bijeljina -nacionalni ansambl "Kolo" - Foto: SRNA
Bijeljina -nacionalni ansambl "Kolo"Foto: SRNA

Vršilac dužnosti direktora Ansambla Zdravko Ranisavljević rekao je novinarima da je repertoar sa šireg srpskog kulturnog prostora, kao i nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

- Veoma smo srećni da u srcu Semberije proširimo ideju zajedništva na polju nacionalne kulture s ciljem daljeg jačanja sprega Srbije i Republike Srpske - istakao je Ranisavljević.

On je dodao da je ansambl "Kolo" pokrenuo regionalnu turneju "Kolodrom" i da je večerašnji koncert u Bijeljini promocija te turneje.

Portparol Ansambla Milo Radoman rekao je novinarima da je "Kolo" nacionalna institucija kulture i da su od osnivanja prije 76 godina nastupili na svim kontinentima i na najpoznatijim svjetskim scenama.

Ansambl je u prepunoj sali Centra za kulturu "Semberija" izveo program specijalno pripremljen za ovu priliku, koji obuhvata tradicionalne narodne igre, pjesme i muziku Srbije i šireg srpskog kulturnog prostora.

U osamdesetminutnom programu baziranom na antologijskim numerama "Kola" učestvovalo je više od 50 vrhunskih umjetnika, igrača, pjevača i muzičara, a prikazane su i neke od igara koje su prošle godine premijerno izvedene.

U Bijeljini će do 20. oktobra u okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, biti prikazani filmovi "Marš na Drinu" Živorada Žike Mitrovića, "Ime naroda" Darka Bajića, "Kralj Petar" Petra Ristovskog, "Dara iz Јasenovca" Predraga Antonijevića, "Ruski konzul" Miroslava Lekića, "Heroji Halijarda" Radoša Bajića i "Oluja" Miloša Radunovića.

Cilj manifestacije je da se kroz bogat sadržaj afirmiše jedinstven kulturni prostor i razvija kulturna saradnja osnaživanjem veza između srpskog naroda sa obje strane Drine.