latinica  ћирилица
14/10/2024 |  09:04 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Manastir Miloševac obilježio slavu - Pokrov Presvete Bogorodice; Dodik: Privrženost vjeri i Crkvi (FOTO/VIDEO)

Manastir Miloševac u Prijedoru obilježio je danas slavu - Pokrov Presvete Bogorodice.
Milorad Dodik u manastiru Miloševac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik u manastiru MiloševacFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Јefrem i episkop marčanski Sava služili su Svetu arhijerejsku liturgiju.

Episkop marčanski Sava rekao je u obraćanju vjernicima da obnovljeni manastir Miloševac proslavlja ovaj veliki i u narodu omiljeni praznik kao svoju glavnu slavu i da je ovo treći put da se to čini otkako je trudom i ljubavlju blagočestivog naroda vaskrsao ispod mučeničke potkozarske zemlje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je na obilježavanje slave manastira Miloševac kod Prijedora došao kako bi dao podršku propagiranju vjere i gradnji vjerskih objekata.

Milorad Dodik u manastiru Miloševac (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Dodik je naveo da ovdje dolazi da podrži napore visokopreosveštenog mitropolita banjalučkog Јefrema i preosveštenog episkopa marčanskog Save da nastave sa misijom koju vrše tako predano i ostvaruju među narodom, a to je da propagiraju vjeru i grade crkvene i manastirske objekte.

Milorad Dodik u manastiru Miloševac (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Istakao da je za 20 godina, koliko je u vlasti, više od 1.000 crkava obnovljeno ili izgrađeno i nekoliko manastira, na šta je veoma ponosan.

- Samo u ovoj eparhiji izgrađeno je pet manastira u tom periodu. To govori da je snažna privrženost i naša saradnja u tom pogledu - rekao je Dodik.

 

 

Manastir Miloševac (foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Manastir Miloševac danas proslavlja slavu Pokrov Presvete Bogorodice, a svetu liturgiju služili su mitropolit banjalučki Јefrem i episkop marčanski Sava sa monasima i sveštenstvom.

Obnova Manastira Miloševac počela je u avgustu 2018. godine, a prvu Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije 2021. godine.

Srpska pravoslavna crkva obilježava praznik Pokrov Presvete Bogorodice, kao pomen na događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.