latinica  ћирилица
14/10/2024 |  09:32 | Autor: SRNA

Pero Zubac dobitnik nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke"

Pero Zubac /79/ dobitnik je Izuzetne nagrade za životno djelo "Pečat varoši sremskokarlovačke", priznanja manifestacije "Brankovo kolo", saopštio je predsjednik Brankovog kola Nenad Grujičić.
Pero Zubac - Foto: RTRS
Pero ZubacFoto: RTRS

Pero Zubac, rođen 1945. godine u Nevesinju, a živi u Novom Sadu, objavio je više od 50 knjiga poezije i više od 20 poezije za djecu, te sastavio dvadesetak antologija.

Izuzetna nagrada za životno djelo pripala mu je povodom objavljenih izabranih pjesama u pet knjiga u izdanju Arhiva Vojvodine u Novom Sadu 2024. godine, odnosno za ukupan pjesnički opus.

Nagrada za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku objavljene između dva "Brankova kola" ravnopravno je pripala Todoru Bjelkiću, Valentini Milačić, Damiru Maleševu, Igoru Miroviću, Milici Bakrač, Barbari Novaković i Miletu Lisici, navodi se u saopštenju Brankovog kola.

Ovi pjesnici proglašeni su za laureate "Pečata varoši sremskokarlovačke" u godini kada se obilježavaju dva vijeka od rođenja srpskog pjesnika Branka Radičevića.

Izuzetna nagrada dodjeljuje se i zbog nezaboravne uloge Pere Zupca kao osnivača nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke" 1967. godine u novosadskom studentskom listu "Indeks".

Te godine nagrada je pripala pjesnicima Rajku Petrovu Nogi, Radomiru Mićunoviću, Branku Bošnjaku, Petku Vojniću Purčaru, Titi Bilopavloviću, koji je danas jedini živ, Zvonimiru Husiću, Miloradu Milenkoviću Šumu i Karolju Јungu, ističu iz Brankovog kola.

Takođe, Zubac je uredio i vodio prvo "Brankovo kolo" 1972. godine, zajedno sa Miroslavom Antićem, i time ostavio važan inicijalni trag u Sremskim Karlovcima, vezan za Branka Radičevića.

Zubac je popularan pjesnik čija je slava započela u Јugoslaviji šezdesetih godina prošlog veka sa kultnom mladalačkom poemom "Mostarske kiše" i traje do današnjih dana u Srbiji i regionu.

Među osmoro nagrađenih za najbolje pjesničke knjige je i troje pjesnika iz Republike Srpske ili porijeklom iz Republike Srpske.

To su Todor Bjelkić /78/, rođen u Skipovcu kod Doboja, a danas živi u Irigu, koji je objavio više od dvadeset zbirki pjesama za djecu i nekoliko knjiga proze za najmlađe, zatim Valentina Milačić /58/, rođena u Srbiji, a živi u Banjaluci, te Mile Lisica /38/ rođen u Ključu, a živi u Banjaluci.

Dobitnica nagrade je Barbara Novaković /38/ rođena u Rijeci, a živi u Brčkom.

Nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" biće svečano uručena novim laureatima na "Prolećnim Brankovim danima 2025" u Sremskim Karlovcima, u najstarijoj srpskoj gimnaziji, gdje se Aleksije Radičević, potonji Branko, veliki pjesnik srpskog romantizma, školovao od 1835. do 1841. godine.

Brankovo kolo će naredne godine obilježiti 190. godina od dolaska Radičevića na školovanje u Karlovačkoj gimnaziji.

"Pečat varoši sremskokarlovačke" traje punih 57 godina i spada među najstarije i najuglednije pjesničke nagrade u Srbiji i regionu.