latinica  ћирилица
14/10/2024 |  09:35 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Za devet mjeseci pronađeno 1.338 migranata

Policija Republike Srpske za devet mjeseci ove godine pronašla je 1.338 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 88,7 odsto više u odnosu na isti period lani, izjavila je načelnica Odjeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova za odnose s javnošću Mirna Miljanović.
Migranti - Foto: SRNA
MigrantiFoto: SRNA

Miljanovićeva je za Srnu navela da je najveći broj pronađenih migranata, oko 53 odsto, iz Sirije, te oko 20 odsto iz Avganistana.

Prema njenim riječima najviše migranata pronađeno je na teritoriji Policijske uprave Gradiška, oko 38 odsto, te slijede policijske uprave Doboj i Prijedor.

- MUP Republike Srpske podnio je 28 izvještaja Tužilaštvu BiH zbog krivičnih djela krijumčarenje lica - migranata protiv 41 lica koja su krijumčarila 237 migranata. U istom periodu prošle godine evidentirano je osam ovih krivičnih djela - rekla je Miljanovićeva.

Ona je dodala da je izvršeno i po jedno krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, za koje je Tužilaštvu BiH podnesen izvještaj protiv tri lica i krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje lica - migranata za koje je Tužilaštvu BiH podnesen izvještaj protiv osam lica.

Miljanovićeva je rekla da je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen izvještaj protiv jednog lica, stranog državljanina bez dokumenata, zbog pokušaja ubistva.

- Nisu evidentirana krivična djela izvršena nad migrantima - istakla je Miljanovićeva.

Ona je navela da je migrantu iz Alžira uručen prekršajni nalog, zbog počinjenog prekršaja u skladu sa Zakonom o proizvodnji i prometu opojnih droga.