latinica  ћирилица
14/10/2024 |  09:58 ⇒ 10:00 | Autor: SRNA

Sjednica VSTS-a u srijedu, rasprava i o obustavi rada advokata po službenoj dužnosti

Visoki sudski i tužilački savjet BiH održaće 16. i 17. oktobra sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti riječi o obustavi rada advokata po službenoj dužnosti u Republici Srpskoj, a trebalo bi da bude razmatrana i informacija o postupanju po prijavi za korupciju.
Sjednica VSTS - Foto: SRNA
Sjednica VSTSFoto: SRNA

Dnevnim redom sjednice obuhvaćene su i izmjene Poslovnika VSTS-a, kao i informacija o raspravi o Nacrtu Zakona o VSTS-u BiH.

Članovi VSTS-a trebalo bi da raspravljaju o obustavi rada i zastupanju branilaca po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj, te o informaciji o postupanju u predmetima koji se vode protiv nosilaca pravosudne funkcije za prvih šest mjeseci ove godine.

Štrajk advokata koji klijente zastupaju po službenoj dužnosti dešava se jer traže isplatu dugovanja i povećanja naknada za ovaj posao.

Prema važećim zakonskim aktima u BiH, advokati i branioci po službenoj dužnosti se postavljaju u slučajevima kada optuženi sam ne uzme advokata, nije u stanju da se brani, ako je slabog imovnog stanja ili ako mu je predviđena dugotrajna kazna zatvora.

Drugog dana sjednce VSTS-a planirana su imenovanja nosilaca pravosudnh funkcja u Republici Srpskoj i Federacji BiH.

Sjednica bi trebalo da počne u srijedu, 16. oktobra, u 9.00 časova.