latinica  ћирилица
14/10/2024 |  10:38 ⇒ 12:15 | Autor: TANЈUG

Šolc: EU je kompletna samo sa Zapadnim Balkanom kao svojim dijelom

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim dijelom, kao i da bi zemlje tog regiona trebalo da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti.
Samit Berlinski proces (foto: EPA/Hannibal Hanschke) -
Samit Berlinski proces (foto: EPA/Hannibal Hanschke)

On je na otvaranju samita Berlinski proces koji se održava u Berlinu rekao da "svi znamo koliko je region zapadnog Balkana još uvijek oblikovan sukobima iz prošlosti", kao i da je vrijeme da se oni prevaziđu i da se okrenemo prema budućnosti.

- Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. Idalje sam uvejren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put - potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredjeljeni smo za rješavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže - rekao je Šolc.

Istovremeno, on je pohvalio deblokadu Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini, jer to, rekao je, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

- Deblokada Cefta sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisaćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život, prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU - rekao je Šolc.

On je istakao da ministri spoljnih poslova, privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine zemalja članica EU zajedno sa kolegama zemalja Zapadnog Balkana i predstavnicima civilnog društva, naučnicima, članovima parlamenta rade na pitanjima koja su važna za građane u svim našim zemljama, od kontrole granica i upravljanja migracijama do zelene transformacije, ekonomske saradnje i rodne ravnopravnosti, kako bi se ubrzala integracija u EU svih zemalja Zapadnog Balkana.

- Zajedno radimo na pronalaženju kompromisa za dobrobit svih. Hvala vam na vašem doprinosu ovome. Berlinski proces je uspješna priča. Dodajmo nova poglavlja ovoj priči dok evropska budućnost za vaše građane i vaše zemlje ne postane stvarnost - zaključio je on.