latinica  ћирилица
14/10/2024 |  11:12 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Vode Srpske: Radovi na sanaciji rijeke Miloševice vrijedni više od dva miliona KM

Radovi na sanaciji rijeke Miloševice u Prijedoru, vrijedni više od dva miliona KM, trebalo bi da budu završeni do kraja godine, saopšteno je iz Јavne ustanove Vode Srpske.
Vode Srpske - Foto: ilustracija
Vode SrpskeFoto: ilustracija

Radovi se finansiraju iz novog kreditnog aranžmana Vlade Republike Srpske sa Evropskom investicionom bankom za mjere zaštite od poplava u Srpskoj.

Najznačajnije mjere koje su do sada realizovane na području Prijedora odnose se na sanaciju nasipa i uređenja riječnih korita radi smanjenja rizika od poplava.

Iz Voda Srpske su naveli da su realizovane mjere izgradnje ili podizanja nasipa na rijeci Sani na više lokacija, na Gomjenici, Miloševici i kanalu Berek, a izgrađen je i vodovodni sistem "Crno vrelo".

Najveći broj mjera na području Prijedora finansiran je od Fonda solidarnosti Republike Srpske, a utrošen je i dio sredstava iz kredita Evropske investicione banke u okviru projekta "Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj", kao i sredstva iz budžeta Voda Srpske.

Iz Fonda solidarnosti Republike Srpske finansirano je podizanje nivoa nasipa kanala Berek u dužini od 380 metara vrijednosti 110.448 KM, izgradnja nasipa na rijeci Sani uzvodno od ušća dužine 300 metara vrijednosti 549.151 KM, kao i nivelisanje krune nasipa na rijeci Gomjenici od mosta do ušća dužine 500 metara, čija je vrijednost 159.594 KM.

Iz istog izvora finansirano je podizanje postojećeg nasipa na desnoj obali Sane iznad Žegerskog mosta vrijednosti 388.839 KM, čišćenje rijeke Miloševice u dužini od tri kilometra vrijednosti 169.995 KM i izgradnja vodovodnog sistema "Crno vrelo" vrijednosti 1.310.000 KM.

Kroz projekat "Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj" iz kredita Evropske investicione banke finansirana je izgradnja parapetnog zida na rijeci Sani kod ušća rijeke Gomjenice u vrijednosti 367.259 KM.

Mjere koje su finansirale Vode Srpske su prva faza radova na koritu rijeke Miloševice vrijednosti 294.243 KM i glavni projekat čišćenja korita rijeke Sane u granicama grada Prijedora vrijednosti 54.862 KM.