latinica  ћирилица
14/10/2024 |  11:22 ⇒ 11:45 | Autor: RTRS

Promocija "Grafika o velikanima srpske nauke i umjetnosti", prisustvuje Cvijanovićeva

U Banjaluci je u toku promocija "Grafika o velikanima srpske nauke i umjetnosti" u organizaciji "Službenog glasnika" Republike Srpske, kojoj prisustvuje srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.
Promocija "Grafika o velikanima srpske nauke i umjetnosti" - Foto: RTRS
Promocija "Grafika o velikanima srpske nauke i umjetnosti"Foto: RTRS

Promocija se održava s ciljem da se predstave grafike najistaknutijih srpskih umova, među kojima su Nikola Tesla, Milutin Milanković, Stevan Mokranjac, Sava Šumanović, Nadežda Petrović i mnogi drugi.

Vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloš Lukić rekao je da srpski velikani zaslužuju pažnju i da je važno da se mladim generacijama usadi svijest o tome kojem narodu pripadaju.

On je istakao da ima ukupno 36 odabranih grafika koje dokazuju da je srpski narod jedinstven i nedjeljiv.

Lukić je naveo da se lako prihvata teza da su Srbi mali narod, a toliko poznatih velikana imaju iza kojih su ostala velika djela.

Prema njegovim riječima, ovim projektima pokazuje se vjera u Republiku Srpsku i Srbiju.

Grafike su osmišljene za izlaganje u školama, akademijama i univerzitetima s namjerom da mlade generacije bolje upoznaju značaj i doprinos srpskih intelektualaca i bogatu kulturnu i naučnu baštinu srpskog naroda.

Grafike će biti dostavljene svim osnovnim školama uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i dva "Službena glasnika".

Promociji, koja se održava u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, prisustvuju ministri u Vladi Srpske, direktor "Službenog glasnika Srbije" Mladen Šarčević, konzul Srbije u Banjaluci Aleksandar Subotić, akademici, predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija, brojni poštovaoci kulturnog i naučnog nasljeđa.