latinica  ћирилица
14/10/2024 |  11:38 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Uvodi se trudnička knjižica u Srpskoj

U Republici Srpskoj se uvodi trudnička knjižica koja je predviđena novim Pravilnikom o postupku ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj, koji je počeo da se primjenjuje.
Fond zdravstvenog osiguranja - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranjaFoto: RTRS

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je saopšteno da su trudničke knjižice već spremne i biće distribuirane po ambulantama izabranog doktora specijaliste ginekologije i akušerstva na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

- Svi ginekolozi na primarnom nivou kod kojih su žene registrovane dužni su da vode podatke o fiziološkoj trudnoći u trudničkoj knjižici koja je predviđena novim Pravilnikom o postupku ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj - saopšteno je iz FZO.

Naime, na prijedlog predsjednice Udruženja ginekologa i opstetričara Republike Srpske i načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srpske Vesne Ećim Zlojutro, u ovaj pravilnik je uvrštena odredba o obavezi trudničke knjižice, kao i koji podaci su potrebni da se u nju unose.

- Ideja je proistekla iz projekta pomenutog udruženja i resornog ministarstva koju je finansirao Populacioni fond Ujedinjenih nacija na osnovu kojeg je napravljen Protokol o akušerstvu i prijedlog kako treba da izgleda trudnička knjižica. Takođe, trudnička knjižica biće dostupna i u elektronskom obliku, tačnije u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu - kažu u FZO.

Dodaju da se prednost trudničkih knjižica ogleda u tome što će sada trudnica u svakom trenutku imati trudničku knjižicu u kojoj će biti upisani svi bitni podaci u vezi sa trudnoćom što će značajno doprinijeti efikasnijoj zaštiti zdravlja budućih majki i beba. Tako da je i cilj da trudničke knjižice, osim u IZIS-u, trudnicama budu dostupne i u štampanom obliku, upravo kako bi im u svakom trenutku bile na raspolaganju.

- Ovo je samo jedna u nizu konkretnih mjera podrške koje imaju za cilj unapređenje reproduktivnog zdravlja i zdravlja majki, a podsjećamo da Fond u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu trudnica za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje. Takođe, sve savjete i preglede prije trudnoće koje se odnose na planiranje porodice finansira obavezno zdravstveno osiguranje, a ukoliko je trudnica na bolovanju, plata za vrijeme bolovanja iznosi 100 odsto - kažu u Fondu.

Isto tako, Fond svim trudnicama od oktobra koje imaju uputnicu ginekologa kod koga su registrovane na primarnom nivou zdravstvene zaštite i koji ima ugovor sa FZO Republike Srpske finansira osnovni paket NIPT testa, po čemu smo jedinstveni u regionu. Osim ove dijagnostike, o trošku Fonda, trudnicama su dostupni dabl testovi kao i amniocinteza.

- Napominjemo da od 2007. godine finansira vantjelesnu oplodnju, za sada, tri pokušaja, a od 2017. godine i čuvanje embriona za parove za koje se steknu uslovi i to na period od dvije godine. Takođe, sve trudnice koje nemaju nijedan drugi osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje. zdravstveno osigurani mogu biti po osnovu svog statusa - naveli su iz FZO.

Uvođenje trudničke knjižice predstavlja još jedan korak podrške razvoja pronatalitetne politike, a sve u cilju očuvanja zdravlja trudnica, ali i kao direktna podrška rađanja u Republici Srpskoj, poručili su iz FZO.