latinica  ћирилица
14/10/2024 |  12:28 ⇒ 12:47 | Autor: SRNA

Večeras projekcija filma "Marš na Drinu"

U okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj", u Bijeljini će večeras biti prikazan film "Marš na Drinu" Živorada Žike Mitrovića čija je radnja zasnovana na istorijskom događaju - Cerskoj bici.
Projekcija filma "Marš na Drinu" - Foto: SRNA
Projekcija filma "Marš na Drinu"Foto: SRNA

U najavi se navodi da ovaj film nije hronika bitke, već prati dejstva jedne artiljerijske baterije Kombinovane divizije i duhovna stanja njenih vojnika koji potiču iz različitih slojeva srpskog društva na početku 20. vijeka.

Uloge u filmu tumače Aleksandar Gavrić, Ljuba Tadić, Nikola Јovanović i Vladimir Popović.

Projekcija je u 20.00 časova u Centru za kulturu "Semberija", a ulaz je besplatan, kao i na sve događaje u okviru manifestacije koja kroz bogat sadržaj afirmiše jedinstven kulturni prostor i razvija kulturnu saradnju osnaživanjem veza između srpskog naroda sa obje strane Drine.

U Bijeljini će do 20. oktobra u okviru "Dana Srbije u Republici Srpskoj" biti prikazani i filmovi "Ime naroda" Darka Bajića, "Kralj Petar" Petra Ristovskog, "Dara iz Јasenovca" Predraga Antonijevića, "Ruski konzul" Miroslava Lekića, "Heroji Halijarda" Radoša Bajića i "Oluja" Miloša Radunovića.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, a u Bijeljini je otvorena sinoć nastupom Nacionalnog ansambla "Kolo".