latinica  ћирилица
14/10/2024 |  12:32 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Crna Gora: Sutra predstavljanje konačnih rezultata Popisa stanovništva u 2023. godini

Uprava za statistiku – Monstat predstaviće sutra dio konačnih rezultata prošlogodišnjeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, koji će uključivati etničku pripadnost i jezik.
Zavod za statistiku Monstat u Crnoj Gori - Foto: RTRS
Zavod za statistiku Monstat u Crnoj GoriFoto: RTRS

Najavljeno je da će Monstat, na sutrašnjoj konferenciji za novinare, predstaviti rezultate stanovništva prema polu i starosti, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku koji se uobičajeno govori.

Direktor Monstata Miroslav Pejović najavio ranije da će uslijediti sukcesivno objavljivanje podataka o drugim karakteristikama stanovništva.

Građani su imali pravo i mogućnost da od 1. do 7. oktobra provjere svoje podatke o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova putem specijalnog softvera.

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije virusa korona. Taj proces realizovan je od 3. do 28. decembra, nakon što je njegov početak više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Prema preliminarnim rezultatima popisa, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, što je za dva odsto više nego 2011. godine.