latinica  ћирилица
14/10/2024 |  13:05 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Potpisani ugovori s tri opštine ukupne vrijednosti 78.000 KM

Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš danas je u Banjaluci potpisao ugovore o sufinansiranju projekata s predstavnicima dvije opštine u Republici Srpskoj i jedne opštine u FBiH, ukupne vrijednosti 78.000 maraka, saopšteno je iz ovog Sekretarijata.
Potpisani ugovori s tri opštine ukupne vrijednosti 78.000 KM - Foto: Ustupljena fotografija
Potpisani ugovori s tri opštine ukupne vrijednosti 78.000 KMFoto: Ustupljena fotografija

Sredstva za ove projekte u opštinama Vukosavlje, Vlasenica i Bosansko Grahovo će biti obezbijeđena u okviru redovnog programa rada Sekretarijata koji se finansira iz budžeta Republike Srpske, a namijenjena su za pomoć povratnicima i interno raseljenim licima.

Čordaš je rekao da Sekretarijat kroz redovan program rada, pored obnove i rekonstrukcije stambenih objekata, realizuje i brojne infrastrukturne projekte u saradnji s lokalnim zajednicama koje kandiduju prioritetne projekte, a u kojima živi raseljeno i povratničko stanovništvo.

Glavni cilj ovakvih projekata je da se obezbijede normalni uslovi života u svakom naselju u kojem živi pomenuta kategorija stanovništva, a koji na kraju služe čitavoj lokalnoj zajednici.

Ovim ugovorima je predviđena rekonstrukcija i proširenje mreže ulične rasvjete u MZ Pećnik na području opštine Vukosavlje vrijednosti 30.000 KM, modernizacija ulice Stepe Stepanovića u Vlasenici vrijednosti 30.000 KM, kao i rekonstrukcija krova stambene zgrade u ulici Gavrila Principa b. b. u opštini Bosansko Grahovo vrijednosti 18.000 KM, navodi se u saopštenju.

Iz Sekretarijata ističu da Republika Srpska iz svog budžeta redovno izdvaja i sredstva za srpsko povratničko stanovništvo u FBiH kako bi im se osigurao održivi povratak i život na prijeratnim ognjištima, a dokaz su, navode, brojni završeni projekti.

- Samo u Bosansko Grahovo je u periodu od 2018. do 2023. godine kroz redovan program Sekretarijata i kroz Projekat rekonstrukcije stambenog fonda (SAF) uloženo preko milion maraka na više infrastrukturnih projekata i na obnovu i izgradnju 28 stambenih objekata - navode iz Sekretarijata.