latinica  ћирилица
14/10/2024 |  13:11 ⇒ 13:14 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Razgovor o smanjenju nuklearnog oružja moguć samo uzimajući u obzir bezbednosne aspekte

Pregovori o smanjenju nuklearnog naoružanja ne mogu se voditi bez uzimanja u obzir drugih aspekata bezbjednosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (foto: EPA-EFE/SPUTNIK) -
Dmitrij Peskov (foto: EPA-EFE/SPUTNIK)

- U uslovima rata koji se protiv Rusije vodi uz indirektno, pa i direktno učešće nuklearnih sila kao što su SAD, Velika Britanija i Francuska, apsolutno je nemoguće govoriti o tome bez povezivanja teme sa svim drugim aspektima bezbjednosti. I naš predsjednik je o tome već govorio - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li je Kremlj spreman za takve pregovore.

On je dodao da su kontakti o smanjenju naoružanja neophodni, ali se bezbjednosna pitanja moraju rješavati sveobuhvatno, uzimajući u obzir trenutnu situaciju.

- Rusija smatra da su takvi kontakti neophodni, ne treba ih stavljati u drugi plan, ali moramo da razmatramo sva bezbjednosna pitanja na sveobuhvatan način, uzimajući u obzir trenutno stanje stvari - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o prevratu u pregovorima sa SAD i podrivanje odnosa zbog rizika od upotrebe nuklearnog oružja.

Ranije je američki predsjednik DŽozef Bajden dao izjavu o spremnosti SAD za pregovore sa Rusijom, Kinom i Sjevernom Korejom o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova.