latinica  ћирилица
14/10/2024 |  13:17 ⇒ 13:22 | Autor: ATV

Hrabra Milena iz Banjaluke imala 15 sati da stigne u Bjelorusiju na transplantaciju bubrega

Јedan poziv promjenio je sve. U subotu u 14.18 minuta javljeno je iz Minska da Milena Svjetlanović ima 15 sati da stigne u Bjelorusiju jer se pojavio donor za bubreg. Minute su odlučivale. Radost, strah, neizvjesnost ali i velika snaga i volja za životom preplavile su 18-godišnju Milenu. Nakon tri godine čekanja, njen san se ostvario - prilika da dobije šansu za budućnost.
Milena Svjetlanović (foto: atvbl.rs) -
Milena Svjetlanović (foto: atvbl.rs)

- Јa sam svojom borbom izdržala ovo danas, dobila sam organ i željela bih da se zahvalim Fondu solidarnosti „Duša djece“ i Јasminki Vučković koja ni u jednom momentu nije odustala od mene. Vjerovala je kao i ja sama da ću dobiti taj poziv i da ću uspjeti. Hvala svima u Fondu koji su brinuli za mene i obezbijedili sredstva da mogu da dođem na transplantaciju. Željela bih da se zahvalim mom donoru, iako ne znam ko je - rekla je hrabra Milena.

Njen glas koji se na daleko čuje i hrabrost poznati su javnosti. Prije godinu dana svoju životnu priču podijelila je pred našim kamerama. Zbog zdravstvenih poteškoća koristi preko deset lijekova dnevno, pranje kose, odlazak do trgovine, za nju je izazov. U petočlanoj porodici Svjetlanović radi samo otac i to za minimalac. Majka Zorica nije zaposlena jer se mora brinuti o njoj. A plata koja pristiže u njihov dom nije dovoljna za osnovne potrebe a kamoli za sve lijekove koji su joj neophodni.

- Kontrolišem se svaki mjesec, idem kod nefrologa svaki mjesec, za štitnu žlijezdu idem svaka tri mjeseca, u Bjelorusiju idem svaka tri mjeseca i kod psihijatra idem svakih mjesec dana zato što mi je psihijatar bio podrška jer sam bila jako slaba kad sam krenula na dijalizu i trebala mi je moralna podrška - kaže nam Milena.

Ipak, hrabro srce Milene odgovorilo je na sve poteškoće. Kada je dobila poziv spakovala je kofer najpotrebnijih stvari i krenula na put i to - sama. Da je veliki borac, tome svjedoči i Dragoslav Šinik, predsjednik Udruženja djece sa poteškoćama u razvoju. Veliku radost zbog transplantacije nije mogao da sakrije.

- Nisam upoznao dijete sa većom voljom za životom, većeg borca. Zamislite dijete od 15 godina koje ide na dijalizu i koje je preko interneta saznalo za kliniku u Bjelorusiji, gdje je sama tražila sebi spasenje i lijek - rekao je Šinik.

Sve se odigralo filmski, priča Јasminka Vučković, direktor Fonda solidarnosti „Duša djece“. Poziv koji je dobila u njoj je pokrenulo vanljudsku snagu jer je svjesna da je to prilika koja je rijetko pruži. U samo nekoliko minuta organizovala je u potpunosti put do Minska - prevoz, avionske karte.

Milena je samo jedna od 264 djece koja su od početka godine uz pomoć Fonda solidarnosti upućena u inostranstvo na liječenje. Kako kažu, ona je pravi primjer mlade djevojke, koja bi mogla poslužiti za primjer i drugim ljudima, mnogo starijim od nje same. Oličenje je zrelosti, neustrašivosti a njen trud, želja i borba su zaista na kraju urodili plodom.