latinica  ћирилица
14/10/2024 |  14:16 | Autor: RTRS

PU Banjaluka: Oštetili mikrokreditnu fondaciju za nekoliko desetina hiljada KM

Protiv devet lica iz Banjaluke i Trebinja podnesen je izvještaj banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu zbog falsifikovanja isprava, zloupotrebe službenog položaja i obmane pri dobijanju kredita, pri čemu je mikrokreditnoj fondaciji iz Banjaluke pričinjena šteta od nekoliko desetina hiljada KM.
Ministarstvo unutrašnjih poslova, PU Banjaluka - Foto: RTRS
Ministarstvo unutrašnjih poslova, PU BanjalukaFoto: RTRS

Izvještaj je podnesen protiv službenika mikrokreditne organizacije čiji su inicijali A.P. iz Banjaluke, koji se sumnjiči za osam krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te osam krivičnih djela falsifikovanja isprave.

Lice se sumnjiči da je kao službenik mikrokreditne fondacije u Banjaluci od avgusta 2023. godine do marta ove godine zloupotrijebilo položaj i u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, izradilo, ovjerilo i priložilo falsifikovanu dokumentaciju za klijente radi odobravanja kreditnih sredstava.

Time je klijentima i mikrokreditnoj fondaciji pričinilo materijalnu štetu od 23.403 KM, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Izvještaji su podneseni i protiv lica čiji su inicijali Ј.I, B.I, E.D, B.Č, E.D, F.B, A.H. i I.Z, svi iz Tuzle, koji su radi sticanja protivpravne imovinske koristi podnijeli zahtjeve za kredite mikrokreditnoj fondaciji u Banjaluci uz koje su priložili neistinite podatke i dokumentaciju.

Na osnovu podnesene dokumentacije odobreni su im i isplaćeni krediti u ukupnom iznosu od 52.600 KM, za koliko su oštetili mikrokreditnu fondaciju.