latinica  ћирилица
14/10/2024 |  14:34 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad - jedan od deset centara gdje će se nalaziti Digitalni arhiv srpskog stradanja (VIDEO)

Mrkonjić Grad će biti jedan od deset centara u Srpskoj gdje će se nalaziti Digitalni arhiv srpskog stradanja za opštine jugozapadnog dijela Republike.
Isidora Graorac i Denis Bojić - Foto: RTRS
Isidora Graorac i Denis BojićFoto: RTRS

Riječ je o vizuelnoj arhivi u digitalnoj formi koja će sadržavati izjave članova porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske, koje su izgubile jedno ili više članova porodice u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ovo je dogovoreno na sastanku predstavnika opštine, Republičke organizacije porodica i zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Digitalnog arhiva iz Banjaluke.

- Da snimimo što više dostupnih svjedočanstava o stradanju srpskog naroda. To ne podrazumjeca samo svjedočanstva o poginulim i nestalim civilima. Nego sve ono što u širemo kontekstu predstvlja srpsko stradanje - rekao je autor nekoliko dokumentarnih filmova na temu stradanja srpskog naroda u ratovima 90-ih, Denis Bojić.

Podršku pruža i opština Mrkonjić Grad.

- Mi smo spremni da logistički, operativno i finasijski učestvujemo u ovom projektu. Ovim putem pozivam sve članove porodica palih boraca, zarobljenih ratnih vojnih invlida i sve one koji su imali stradale u proteklom ratu - naveo je načelnik Dragan Vođević.

Predsjedica Repeubličkog organizacije porodica i zarbljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Digitalnog arhiva iz Banjaluke Isidora Graorac rekla je da će Mrkonjić Grad biti prva opština gdje će početi snimanje svjedočanstava stradanja srpskog naroda.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom i uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.