latinica  ћирилица
14/10/2024 |  14:59 ⇒ 15:15 | Autor: Agencije

Nešić domaćin hramovne slave Pećke Patrijaršije; Okupljen veliki broj građana

Svetoj arhijeriskoj liturgiji, koju je služio vladika Tihon, uz sasluženje više sveštenoslužbenika, povodom hramovne slave manastira Pećka Patrijaršija – Pokrov Presvete Bogorodice, prisustvovao je veliki broj vernika iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.
Slava Pećke Patrijaršije (Foto: Radio Gračanica) -
Slava Pećke Patrijaršije (Foto: Radio Gračanica)

Igumaniji, mati Haritini, sestrinstvu i vernom narodu, praznik je čestitala pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića, Milena Parlić.

- Čast je i blagoslov danas biti ovdje pod svodovima ove svetinje. Ovde sam da u svoje lično ime, u ime vlade Republike Srbije, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju gospodina Petra Petkovića, igumaniji našoj dragoj mati Haritini čestitam ovaj veliki praznik Pokrov Presvete Bogorodice. Koristim priliku da u Hrišćanskoj ljubavi uz radostan pozdrav, svima koji praznuju odavde iz zemlje koja predstavlja temelj države Srbije prenesem i čestitam ovaj praznik, uverena da ćemo onako kako su naši preci kroz istoriju u teškim vremenima, u tami pronalazili svjetlost upravo po uzoru na njih, tako evo i ovaj narod se okuplja, i u toj svetlosti, i u toj ljubavi nalazi lepotu Hrišćanskog življenja. Danas je ovdje veliki broj ljudi, preko petnaest, dvadeset autobusa iz Republike Srpske, Beograda, Novog Sada iz svih krajeva, mnogo naroda je ovdje i daće gospod Bog da se samo u dobru okupljati i još jednom neka je srećan svima i Bogom blagosloven ovaj praznik - rekla Parlić.

Ovogodišnji domaćin ove slave bio je Nenad Nešić iz Republike Srpske, a sljedeće godine će biti Dragan Karić.

- Prije svega želim da čestitam slavu Pokrova Presvete Bogorodice našoj majici Haritini i da kažem da je božja milost, a i velika čast što sam danas kum, i da prenesem pozdrave iz Republike Srpske svom narodu. Kosovo i Metohija je neodvojivi deo Srbije i to je nešto na šta mi stalno ukazujemo u Republici Srpskoj i Republici Srbiji. Prvi put sam ovdje u Pećkoj Patrijaršiji i mogu da je nestvarno. Veliki broj ljudi velike svetinje i sam doživljaj ući u ovu svetinju ne može se doziveti nigde - rekao Nešić.

Nakon ratnih dešavanja Pećka Patrijaršija je postala značajan centar okupljanja Srba koji su ostali da žive u ovom kraju.

d 2006. godine Pećka Patrijaršija je deo Unesko kulturne baštine.