latinica  ћирилица
14/10/2024 |  15:31 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske na Fruškoj gori okupio 500 stručnjaka (VIDEO)

U Vrdniku na Fruškoj gori održava se prvi sabor geodeta Srbije i Srpske, koji je okupio 500 stručnjaka.
Sabor geodeta Srbije i Srpske - Foto: RTRS
Sabor geodeta Srbije i SrpskeFoto: RTRS

Cilj skupa, koji je međunarodnog karaktera, je da osigura modernizaciju i dalji napredak geodezije u vremenu brzih tehnoloških promjena.

Uz himne zemalja organizatora Srpske i Srbije ali i toplu, bratsku riječ dobrodošlice otvoren je prvi sabor geodeta Srbije i Srpske, sa ciljem da se stručnjaci iz ove oblasti povežu i osnaže međusobnu saradnju.

Skup je međunarodnog karaktera, a učesnici su iz regiona, Evrope i Amerike.

- U mojih 37 godina radnog iskustva nisam imala priliku na ovakvom skupu zaista da učestvujem. Ovdje imamo priliku da zajedno sa kolegama iz Srbije da se upoznamo dalje da upoznamo njihove radove i geodetsku djelatnost - rekla je Milena Јosipović učesnik sabora iz Republike Srpske.

Vasilije Јovanović učesnik sabora iz Srbije naveo je da im je želja da ovu regionalnu priču sa kolegama iz regiona pokrenu i da struku prezentuju na najbolji način i da je postave na mesto gdje ona zaslužuje.

Ovaj sabor predstavlja temelj za dalji razvoj geodetske struke i osnaživanje veza između Srbije i Republike Srpske. Srbija kao svjetski lider digitalizacije u oblasti geodezije, sva svoja iksustva stavlja na raspolaganje Srpskoj.

- Јednostavno da ne pravimo iste greške i da ne upadamo u neke zamke ako su to već kolege iz Srbije prevazišle. A sigurno nam je Srbija vodilja i sigurno nam je Srbija neko od koga mnogo da naučimo, jer sigurno da je Srbija kada je u pitanju geodezija prva u svijetu u nekim stvarima - istakao je Dragan Stanković direktor REpubličke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Republike Srpske.

Borko Drašković direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije poručio je da je ovo početak jednog novog načina sardnje ne samo između Srbije i Srpske.

- Mi hoćemo da budemo primjer dobre prakse kako treba sarađivati tako da očekujemo da će se i druge države u regionu pridružiti ovakvom načinu rada - dodao je on.

Za životno djelo petorici istaknutih stručnjaka uručene su i nagrade. Među njima i profesori iz Republike Srpske - pravnik Radomir Lukić i inženjer geodezije Vladimir Lukić.

- Ovo priznanje je nešto veliko ima posebnu težinu i draž zbog momenta dodjele, a to je prvi sabor geodeta Srbije i Srpske. Kada Srpska i Srbija imaju najviši nivo međusobne saradnje i podrške mi treba isti tako da ga imamo i unapređujemo u ime istog naroda sa ove strane Drine - naglasio je Veroljub Matić inženjer geodezije iz Srbije.

Јedna od tema, kojom će se stručnjaci geodezije baviti na ovom saboru je i "Katastar 21. vijeka: stub sigurnosti i razvoja društva", uz primjenu nove tehnologije u ovoj oblasti.

Sabor se nastavlja i sutra, kada će biti potpisana zajednička deklaracija učesnika prvog sabora geodeta Srbije i Srpske, a u kojoj će biti istaknuta duboka povezanost i značaj saradnje geodetskih institucija Srbije i Republike Srpske.