latinica  ћирилица
14/10/2024 |  16:04 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

Vučević: Samit u Berlinu bio konstruktivan

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da je samit predstavnika zemalja zapadnog Balkana i EU u okviru Berlinskog procesa bio konstruktivan i da je njegov utisak da zemlje učesnice ovog procesa žele da Njemačka pošalje poruku da zapadni Balkan treba da bude u EU.
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Vučević je rekao novinarima u Berlinu, nakon samita, da je napravljena retropsektiva deset godina Berlinskog procesa, te da se stiče utisak da Njemačka želi da potuno revitalizuje taj projekat kako bi dobio novi zamah.

- Bilo je mnogo konstruktivnih ideja, nije bilo teških tonova, mada je bilo peckanja i provokacija, ali ništa što bi bilo diplomatska i politička opasnost za Srbiju. Bila je generalno dobra atmosfera - naveo je Vučević.

On je podsjetio da su učesnici samita potisali dva dokumenta - Sporazum o pristupu visokom obrazovanju, što je nastavak procesa priznavanja školskih diploma, te Deklaraciju podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu zapadnog Balkana.

Vučević je rekao da Srbija na ta dokumenta nema zamjerki, ali da uvijek zamjera što se govori o šest učesnika Berlinskog procesa, a ne pet plus jedan.

- Iznio sam plan Srbije da ostaje opredijeljena na evropskom putu kao strateškom geopolitičkom cilju, da želi da vidi veću prisutnost evropskih investicija infrastukturnim projektima - rekao je Vučević i dodao da je posebno bilo riječi o energetskom sektoru.

On je istakao da je jedna od tema bila migrantska kriza, kao i usklađivanje viznih režima.

Vučević je naveo da je mađarski premijer Viktor Orban na ovom skupu pokazao da je veliki prijatelj Srbije i da je vrlo jasno rekao da nema rješenja za zapadni Balkan bez Srbije u EU.

On je dodao da je delegacija Srbije prenijela njemačkom izaslaniku za zapadni Balkan Manuelu Zaracinu zabrinutost zbog velikih gužvi na administrativnom prelazu Merdare, što nije u skladu sa dogovorom Cefte u vezi sa kojom je Priština napravila problem.

- Na evropskom smo putu, ali ne prekidamo ekonomske odnose sa drugim državama, gledamo naš ekonomski interes. Poštujemo sve, ali gledamo da i nas poštuju - istakao je Vučević.

On je ocijenio da je dobra vijest da su srpski pasoši za Srbe na Kosovu i Metohiji priznati, tako da i oni mogu bez viza da putuju po Evropi.